Sondajele din ultimele saptamani dezvaluie o situatie destul de buna pentru USL. Si nu discut cifrele acestor sondaje, pentru ca acestea arata o usoara tendinta de scadere a USL si de crestere a PDL. Dar aceasta tendinta se va opri, iar procentele probabil se vor stabiliza undeva la 40-45% USL vs 23-27% PDL (ARD), plus un PPDD care se va opri la maxim 15%. Astea vor fi cifrele din sondajele dinaintea alegerilor.
Insa, USL se afla intr-o situatie extrem de favorabila. Pentru ca, in USL, motivatia va fi extrem de puternica, stimultata de o competitie dura intre candidatii proprii: cei care nu vor lua 50%+1 in colegiul lor, au sanse foarte mici sa prinda un loc in viitorul Parlament. Si cum in majoritatea colegiilor, USL porneste cu 45-55% din preferintele electoratului, e clar ca un colegiu se poate castiga sau pierde la plus sau minus 1000 de voturi.
USL are sanse sa inchida peste 50% din colegii, unde candidatii sai vor lua 50% plus 1, chiar daca la nivel national, USL se va opri la 45% din totalul voturilor. Asta inseamna ca USL va avea peste 50% dintre parlamentari, care-si primesc mandatele direct, fara ca USL sa mai aiba dreptul la mandate obtinute prin redistribuire.
Fiecare candidat USL se va uita peste gard, la candidatii USL din celelalte colegii. Doar cel care castiga majoritatea de 50% plus 1 ajunge in Parlament. Stiind ca fiecare are sanse foarte mari, toti candidatii USL vor trage pentru fiecare vot. Ori strang 50% plus 1, ori raman fara mandat.
De partea cealalta, PDL (ARD) va avea candidati demotivati, pentru ca majoritatea nu au nici cea mai mica sansa sa ia 50% plus 1 din voturi. Mai mult, peste jumatate dintre candidatii PDL se vor trezi ca in colegiile lor candidatul USL va lua mandatul cu 50% plus 1, astfel ca vor trebui sa astepte rezultatele etapei a doua a redistribuirii nationale – o adevarata loterie.
Practic, aproape toti candidatii PDL intra in alegeri ca la o loterie. Nimeni nu stie daca la redistribuire ajunge la el mandatul sau la un candidat care era cotat fara nici o sansa. Ori acest lucru este foarte demobilizator. Pentru ca nu mai conteaza cate voturi iei tu, conteaza eventual cate voturi ia PDL si cat noroc ai la etapa a doua de redistribuire.
De aceea, starile de spirit din cele doua tabere vor fi complet diferite: fiecare candidat USL va fi foarte motivat, pentru ca toti au sanse foarte mari sa castige mandatul; fiecare candidat PDL va fi foarte demotivat, pentru ca toti au sanse foarte mari sa nu ajunga la ei mandatul.
In aceste conditii, sondajele facute inaintea votului vor fi irelevante. USL are sanse sa ia in realitate mai multe voturi, tocmai datorita motivarii superioare a fiecarui candidat.
Candidatii PDL trebuie sa lupte in echipa, legati la ochi, fara sa stie care dintre ei va ajunge in Parlament. Singura lor motivatie ar putea veni de la Basescu, daca acesta le-ar promite ca nu va da Guvernul USL-ului, in conditiile in care USL pierde majoritatea in Parlament. Doar asa, candidatii PDL, umar la umar, vor deveni o echipa motivata sa opreasca tavalugul USL, cu riscul ca multi dintre ei sa ramana dincolo de portile Parlamentului, iar mandatele de deputati si senatori sa ajunga in posesia celor mai neasteptati candidati.
USL are toti candidatii super-motivati sa joace pentru fiecare vot, in timp ce PDL-istii vor fi la fel de motivati ca jucatorii la LOTO. Vor cumpara si ei bilet, dar vor astepta in fotoliu tragerea de pe 9 decembrie, ca sa vada ce numere au iesit castigatoare.
Altfel, USL va avea o misiune usoara: sigur va castiga majoritatea locurilor in Parlament, chiar daca nu va avea majoritatea voturilor la nivel national.
Foarte interesanta analiza!