Statul ostil

Pentru toti cei care produc ceva in tara asta, fiecare intalnire cu statul este traumatizanta. Fie ca te duci sa-ti declari veniturile, fie ca soliciti indrumare unui functionar sau contesti vreo decizie de impunere gresita, statul, prin reprezentantii sai, te trateaza cu agresivitate si aroganta.

Am intalnit in viata mea situatii aiuritoare si, tocmai de aceea, am sa le descriu pe scurt:

“Eh, asta e: am gresit si v-am luat din cont mai multi bani!… Dar ce conteaza? Oricum trebuie sa platiti impozit si lunile urmatoare…

Aceaste cuvinte, rostite de o functionara pe cat de plictisita pe atat de incompetenta, reprezinta epilogul unei situatii aberante. In Romania, exista undeva pe la Ramnicu Valcea o firma care trimite automat somatii de plata “cu titlu executoriu” si popriri, catre toate firmele din tara. In aproape 99% dintre cazuri, sumele poprite prin acest sistem sunt gresite. Dar bancile romanesti, in baza acestor popriri ilegale, iti iau banii din cont si ii transfera fiscului. Dupa ti-au golit contul, te duci la functionarii fiscului sa te plangi, iar ei iti spun plictisiti ca asa e sistemul si ca nu ai de ce sa fii suparat. Ce conteaza ca ti se iau din conturi mult mai multi bani decat aveai de platit? Oricum vei avea de platit impozite si in lunile urmatoare; ei bine tocmai le-ai platit in avans! Doar ca luna urmatoare te mai trezesti cu o poprire trimisa de idiotii de la Ramnicu Valcea si ti se golesc iarasi conturile. Cand le ceri din nou functionarilor fiscali sa-si faca treaba si sa actualizeze in baza de date situatia fiscala a firmei tale, acestia se uita urat si te ameninta cu un control; doar pentru ca i-ai deranjat de la cafea. Scuza lor e rostita cu naduf: “La ce salariu am, doar nu o sa ma ocup eu de problemele tale.”

“Pe mine nu ma intereseaza daca ti-ai platit sau nu impozitele, in sistem apare ca nu ai platit si cu asta basta”

Fraza de mai sus defineste o situatie la fel de stupida. De ani de zile iti platesti cu regularitate impozitele, ba chiar ai avut inspiratia sa soliciti certificate fiscale care atesta ca esti cu toate impozitele platite. Insa te trezesti intr-o zi cu o somatie de plata, trimisa de administratia financiara de la vechiul tau domiciliu. Esti astfel anuntat ca ai de platit impozite restante de cateva mii de lei, basca penalitati care depasesc de vreo trei ori impozitele.

Speriat de pericolul de a fi executat de fisc pentru o datorie pe care nu o ai, te duci sa ceri lamuriri si indrumare tocmai de la cei care ti-au dat acele certificate fiscale ce atestau ca esti cu toate impozitele platite. Pus in fata acestei situatii, functionarul fiscal se balbaie, pina cand iti spune pe un ton tafnos ca nu e treaba lui sa descalceasca problema ta.

Dupa ce cauti prin hartiile tale toate declaratiile de venit, deciziile de impunere si ordinele de plata devine evident ca toate impreuna sunt dovezi ca ti-ai platit impozitele la timp. Iti iei inima in dinti si te duci la functionarii care ti-au trimis somatia, ca sa le explici ca au gresit. Dar raspunsul lor este naucitor: “Nu domnule, la noi in sistem apare ca esti restant, asa ca daca nu platesti vom incepe procedura de executare silita”.

Hotarare de divort in patru episoade

Ca orice barbat respectabil, am gresit-o prima data. M-am insurat cu persoana nepotrivita. Asa am ajuns sa am nevoie de statul roman, ca sa pot sa o iau de la capat. Procesul in sine a fost o formalitate finalizata in 10 minute printr-o sentinta convenabila pentru amandoi. Insa nici acum, dupa aproape sase ani, nu am o sentinta de divort care sa fie redactata corect, de la cap la coada.

In prima sentinta de divort, au uitat sa scrie al doilea nume al fostei sotii. Pe mine ma durea in cot, pina cand statul, printr-un functionar zelos de la Serviciul Pasapoarte, a sesizat “neregula” si m-a obligat sa fac modificarea. Ca sa fie sigur ca nu ma “sustrag” de la aceasta obligatie, a inscris in cazierul meu aceasta situatie, sub forma unei mentiuni ciudate, care imi produce dureri de cap de fiecare data cand cer un cazier judiciar. Pe scurt, am devenit un fel de infractor pentru ca o grefiera proasta a gresit numele fostei mele sotii.

Am cerut in instanta corectarea erorii materiale si dupa aproape un an, am primit sentinta corectata. Doar ca de data asta au gresit numele meu. Asa am ajuns sa mai fac o alta cerere de corectare a erorii materiale, care nu fusese in sentinta initiala. Si dupa inca vreun an, am primit decizia judecatoareasca prin care a fost corectat si numele meu, doar ca acum era gresit dispozitivul hotararii. O noua cerere, inca un an si am primit o noua decizie de indreptare a erorii materiale. O sentinta si trei decizii de indreptare a unor erori materiale, erori comise de cei care le-au redactat.

Acum totul este corect, doar ca nu am o singura sentinta care sa fie corecta de la cap la coada. Trebuie sa am mereu la mine cele patru decizii judecatoresti. Evident ca am cerut judecatorilor sa-mi redacteze sentinta corecta cap-coada, dar am fost refuzat, pentru ca cica nu le permite legea, adica statul. Se pare ca legea le permite doar sa greseasca si sa te sanctioneze pe tine pentru greselile lor.

Toate acestea sunt trei exemple banale, intalnite foarte des in Romania. Aceste situatii dezvaluie relatia statului roman cu cetatenii sai, platitorii impozitelor care hranesc acest stat incompetent si ostil; suntem niste prizonieri.

Din pacate, societatea civila, jurnalistii si intelectualii populisti ne invata sa ne luptam doar cu politicienii, fiindca ei sunt reprezentantii statului. Nu e adevarat, politicienii sunt doar niste administratori incompetenti ai statului; au si ei vina lor, dar nu ei sunt responsabili pentru toti functionarii care ne trateaza mereu cu indiferenta, cu incompetenta, cu ostilitate si rea credinta.

Ascunsi sub scuza salariilor prea mici, judecatori sau grefieri, profesori sau medici, functionari fiscali sau cei din administratia locala ne intorc spatele de fiecare data cand avem nevoie de serviciile publice pentru care platim impozite si taxe.

Intre noi si statul ostil ar trebui sa vina avocatii, cei care ne pot apara drepturile. Insa cei mai multi dintre acestia sunt doar niste birocrati si ei. Daca reusesc sa castige procesele, o fac pentru ca jongleaza cu smecherii procedurale, nu pentru ca ataca la temelie acele proceduri birocratice ilegale sau acele legi care sunt neconstitutionale.

Romanii sunt mult prea pasivi in fata unui stat ostil, in fata unor functionari incompetenti si care actioneaza cu rea-credinta.

Atunci cand fiscul isi permite sa investeasca cu titlu executoriu o somatie de plata, care nu a trecut deloc prin filtrul justitiei, incalca grav  dreptul meu la aparare si dreptul meu de proprietate, submineaza puterea judecatoreasca si se substituie ei, se pune deasupra legii si regulilor statului de drept. In democratiile moderne, statul si cetateanul sunt egali in fata legii.

Atunci cand un functionar refuza sa imi acorde asistenta si indrumare privind legislatia fiscala, incalca insasi legea de organizare a administratiei fiscale, care stabileste ca aceasta are, inainte de toate, rol de indrumare a contribuabilului.

Atunci cand un grefier sau un judecator redacteaza gresit o hotarare, are obligatia sa corecteze aceste erori de indata si pe cheltuiala proprie; nu sa ma puna pe mine sa platesc avocati, care sa se bata prin judecatorii cativa ani, pina sa obtina o decizie redactata corect.

Atunci cand orice functionar platit din banii mei imi da servicii sub calitatea pentru care am platit, statul ar trebui sa ma despagubeasca. Nu se intampla asta, pentru nu avem spirit civic, pentru ca nu avem intelectuali care sa trezeasca o atitudine mai ferma a poporului, in fata unui stat agresiv si incompetent.

Romania este tara functionarilor. Nu este tara celor care produc salariile acestor functionari. Intelectualii de la care asteptam sa trezeasca spiritul civic sunt si ei lefegii ai statului. Avocatii de la care asteptam sa ne apere impotriva abuzurilor statului sunt multi dintre ei incompetenti; desi ar castiga bani buni din procesele impotriva statului.

Astfel, Romania ramane un stat ostil cu proprii sai cetateni. Un stat in care functionarii fac si aplica legea dupa bunul lor plac, incalcand drepturile noastre fundamentale; acestia profita de faptul ca noi, platitorii de taxe si impozite, suntem doar niste consumatori captivi ai serviciilor prestate de ei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.