USL detine o majoritate clara in Parlament. Cu ajutorul unei legi electorale idioate au ajuns sa detina chiar peste 70% din locurile din Camera Deputatilor si din Senat; legea a fost facuta in 2008 de tandemul de combinagii Viorel Hrebenciuc – Bogdan Olteanu.
Practic USL si-a asigurat un control total asupra resurselor Romaniei. Insa actiunile lor din ultimele zile ne dezvaluie ca au alta prioritate: controlul justitiei.
Prima hotararea a Camerei Deputatilor: respingerea unei cereri a DNA privitoare la un deputat.
Dupa ce si-au rezolvat chestiunile organizatorice, deputatii au fost convocati sa voteze prima hotarare in noua componenta: hotararea privind cererea DNA de ridicare a imunitatii si incuviintare a arestarii deputatului PSD Ion Stan. Ei bine, desi USL a declarat ca sustine cererea DNA, deputatii PSD si PNL au votat impotriva cererii DNA.
Imediat Victor Ponta a anuntat ca deputatul PSD va fi exclus din partid si ca ii cere sa demisioneze din Parlament. Gestul serios si ferm ar fi trebuit facut inainte de vot, cand Ponta ar fi trebuit sa-si mobilizeze coalitia de guvernare. Eventual, ar fi trebuit sa-i ameninte ca renunta la mandatul de premier, daca USL nu se mobilizeaza. Declaratiile premierului sunt doar baliverne; acelasi dublu limbaj care l-a consacrat. Ponta se declara neputincios, de fiecare data cand majoritatea a carui lider e face cate o prostie.
Ecaterina Andronescu a schimbat legea ca sa scape de problemele cu justitia
Acuzata de ANI de incompabilitate, Cati Andronescu asteapta cu sufletul la gura sentinta finala a justitiei. Cel mai probabil, aceasta sentinta ar fi confirmat acuzatia ANI, in conditiile in care legea e clara: nu poti fi rector si parlamentar in acelasi timp. Dar Cati, inainte sa plece din Ministerul Educatiei, a initiat o ordonanta de urgenta prin care elimina din lege prevederile care o incrimineaza. Ordonanta cu dedicatie a fost adoptata de Guvernul Ponta I in ultima sa sedinta. Curat murdar! Cum ar fi ca orice hot, dupa ce e prins cu rata-n gura sa modifice chiar el legea; si, odata modificata, legea noua sa spuna ca daca furi doar o biata rata, atunci nu se pune?
Inclusiv initierea unei astfel de ordonante de urgenta o plaseaza pe doamna Andronescu in stare de incompatibilitate.
Ministri trimisi in judecata pentru coruptie
Victor Ponta a prezentat lista ministrilor sai, anuntand ca i-a lasat acasa pe aceia care sunt cercetati de ANI pentru incompatibilitati sau probleme cu averea. In discursul sau, Ponta i-a anuntat practic pe liderii europeni ca el respecta cerintele UE, desi nu a uitat sa spuna din nou ca ANI este o arma politica in mana lui Traian Basescu.
Cu toate acestea, Ponta a uitat ca aceeasi lideri europeni ii cerusera sa nu numeasca in Guvern politicieni care au probleme cu justitia. Cel putin doi dintre ministri, Dragnea si Fenechiu, au “mici” probleme cu justitia. Cei doi au fost deja trimisi in judecata, fiind acuzati de fapte de coruptie.
Gestul lui Ponta de a le da celor doi functii de ministri este si un test pe care il da lui Traian Basescu. Articolul 109 din Constitutie spune ca un ministru trimis in judecata este automat suspendat. Doar ca vreo doua randuri mai sus, articolul respectiv lasa de inteles ca e vorba doar despre faptele comise de ministri in timpul mandatului. Ori cei doi ministri USL au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie comise inainte de a fi in functie.
Daca Traian Basescu ii va suspenda pe cei doi ministri pentru ca sunt deja trimisi in judecata, Victor Ponta va striga ca a fost incalcat acordul de coabitare dintre cei doi. Doar ca in acel acord Ponta semna cu manuta lui ca sustine valorile europene; ori nicaieri in Uniunea Europeana nu vom gasi ministri trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.
Voiculescu se ascunde dupa usa Parlamentului
Cel mai hazliu caz este cel al lui Dan Voiculescu. Acesta a demisionat din Parlament in 25 iunie, exact cu cateva zile inaite ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dea un verdict in dosarul sau penal. Demisia sa a mutat dosarul la Tribunalul Bucuresti, unde s-a reluat procesul. Voiculescu era convins ca procedura de demitere a lui Basescu, care urma sa inceapa in 4 iulie, se va termina prin alegerea lui Crin Antonescu in functia de Presedinte al Romaniei. Odata ales Presedinte, Crin ar fi trebuit sa schimbe conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, Voiculescu s-ar fi intors linistit in Senat, iar dosarul sau s-ar fi intors pe maini bune la Inalta Curte.
Doar ca socoteala din targ nu s-a potrivit cu cea facuta acasa. Basescu a ramas Presedinte, iar conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este tot acolo.
Asa ca domnul Voiculescu este singurul senator roman care inca nu a depus juramantul. Probabil ca o va face in luna februarie, cand se reiau lucrarile Parlamentului. Pina atunci, prietena sa, doamna ministru Pivniceru, are timp sa propuna o noua conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Daca Basescu refuza propunerea, probabil va fi suspendat. Daca ii trece prin cap si ii suspenda pe ministrii trimisi in judecata, va fi suspendat imediat.
Pina in februarie USL are timp sa-i pregateasca lui Basescu tot felul de ambuscade, cat sa aiba motiv sa il suspende.
Domnul Voiculescu spera si el ca pina in februarie se poate intampla o minune, astfel incat dosarul sau sa se intoarca la ICCJ numai dupa ce este schimbata conducerea instantei supreme. Daca nu, isi mai amana depunerea juramantului; tot pe motive medicale.
Urmeaza lupta finala
Sunt de acord cu cei care sustin ca multe sunt abuzurile comise de cei care aplica legislatia anticoruptie. Doar ca eu cred ca abuzurile pot fi eliminate doar cu legea in mana.
Din pacate pentru credibilitatea USL si mai ales a lui Victor Ponta, asediul asupra justitiei va consacra imaginea de coruptie a noului guvern.
Imaginea lui Voiculescu ascuns dupa usa Senatului, tocmai pentru a-si tine dosarul intre Tribunalul Bucuresti si ICCJ, este o fotografie pe cat de clara pe atat de hidoasa a unei majoritati parlamentare construita pentru a-si proteja coruptii.
De asemenea,este de neiertat faptul ca primul vot din Camera Deputatilor este unul prin care un deputat este ascuns sub scaunele parlamentarilor.
Nu in ultimul rand, este evident dublul limbaj al premierului, care cere demisia din Parlament a unui deputat urmarit penal, dar numeste cu mana lui doi ministri care sunt deja trimisi in judecata pentru coruptie. Mai mult, acelasi premier modifica prin ordonanta de urgenta regimul incompatibilitatilor, doar pentru a-si salva o colega de partid. Legea e pentru catei, nu si pentru dulaii Dragnea si Fenechiu.
Toate aceste actiuni din ultimile zile arata ca principala preocupare a noii majoritati este aceea de a-si subordona justitia, pentru ca apoi sa poata fura in liniste.