La un an de la protestele romanilor care si-au aratat sustinerea pentru Raed Arafat, acesta le multumeste prin nationalizarea contributiilor pentru sanatate.
Ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat masurile pe care Raed Arafat le sustinea la finalul anului 2011: privatii nu trebuie sa primeasca bani de la CNAS. In decembrie 2011, Arafat se exprima impotriva reformei propuse de PDL, tocmai pentru ca aceasta reforma urma sa dea asiguratului libertatea de alege unde sa fie platiti banii lui: la un furnizor privat de servicii medicale , sau la unul de stat.
In ultimii ani, statul a tot modificat legislatia, astfel incat astazi esti obligat sa platesti si pentru chirii, dividente sau orice alt venit o contributie de 5,5% pentru sanatate. Pe masura ce s-a extins acest bir pentru toate veniturile, statul a inteles ca ar trebui sa permita asiguratilor sa-si aleaga liber furnizorul de servicii medicale. Astfel, au inceput sa fie decontate in special analize de laborator si servicii de imagistica efectuate de clinici private, dar si diverse interventii chirurgicale, in special nasteri. Principiul era simplu: se deconta o suma echivalenta cu serviciul medical similar efectuat la stat, iar asiguratul platea diferenta. In acest fel se respecta unul dintre modelele sustinute de liberali in toata lumea: banul urmeaza pacientul.
In acest fel, asiguratii au fost incurajati sa aleaga servicii medicale de calitate, in clinici private unde nu mai era nevoie sa dea spaga. Ba mai mult, unii dintre ei isi facusera deja asigurari private de sanatate, care sa le acopere exact diferenta dintre suma decontata prin asigurarea obligatorie si costul serviciilor medicale. Romania era pe drumul cel bun.
Ceea ce nu intelege popularul doctor Arafat, dar nici liberalul Nicolaescu, este ca banii din contributiile asiguratilor nu sunt la dispozitia statului. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este doar un administrator al acestor bani, care trebuie sa se intoarca la asigurat sub forma unor servicii medicale. Asta inseamna ca asiguratul are dreptul sa-si aleaga furnizorul de servicii medicale, indiferent de proprietatar. Atunci cand asiguratul e liber sa aleaga, spitalele vor oferi calitate fara spaga, iar costurile vor fi tinute sub control.
Cei defavorizati de masura Ministerului Sanatatii sunt in special cei care platesc cele mai mari contributii pentru asigurarile sociale de sanatate. Pentru aceleasi servicii, cei cu venituri mari platim de cateva ori mai mult fata de un asigurat care are salariu mediu pe economie. Daca asiguratul care are un salariu mediu nu isi permite sa-si ingrijeasca sanatatea intr-o clinica privata, pentru ca nu are de unde plati diferenta de bani, noua ni se spune: daca te duci la privat nu-ti decontam nimic. Adica platim mai mult ca sa nu primim nimic.
Desi statistic reprezinta putin peste 15% din numarul total de asigurati, cei cu venituri peste salariul mediu, platesc prin contributiile lor aproape jumatate din sumele cheltuite de spitalele de stat. Pentru Raed Arafat si Eugen Nicolaescu, acesti oameni reprezinta o minoritate neimportanta. Banii acestor asigurati premium tin in spate spitalele de stat fara ca ei sa beneficieze de serviciile publice de sanatate, pentru simplu motiv ca aleg sa cumpere servicii medicale de la privati, tocmai ca sa evite mizeria si spaga de la stat.
Trebuie sa fii nebun sa te mai intorci intr-un spital de stat, dupa ce ai avut ocazia sa fi ingrijit intr-un spital privat; chiar si daca statul nu ne va deconta serviciile medicale din asigurarea obligatorie. Si tocmai acesta este calcului meschin al cuplului Arafat-Nicolaescu: vor avea mai multi bani pentru spitalele de stat, pentru ca cei care deja au devenit pacientii privatilor nu se vor mai intoarce.
Am spus mereu ca Arafat nu poate fi mai mult decat un manager de ONG. Si ca orice ong-ist este comunist. Romania i-a dat lui Arafat peste 70% incredere, pe care o va folosi Eugen Nicolaescu ca sa restaureze un sistem sanitar centralizat, etatist, in care asiguratul nu are niciun cuvant de spus. Un sistem de sanatate in care ministrul sanatatii e un Dumnezeu, insa unul incompetent.
Restauratia in sanatate incepe cu jefuirea asiguratilor premium, care aleg sa apeleze la serviciile medicale oferite de furnizori privati si va continua cu centralizarea spitalelor, a licitatiilor pentru medicamente si echipamente medicale, alocarea clientelara a banilor pentru renovari de spitale si constructia altora noi.
Iubit de toti romanii care-l considera un salvator de vieti, doctorul Raed Arafat ingroapa sansele de modernizare a sistemului nostru sanitar. Cat despre liberalismul domnului Nicolaescu, am sa-l las pe liderul revolutiei bunului simt, Crin Antonescu, sa aprecieze impactul acestor masuri asupra electoratului PNL. Nu cred ca-l trece pe lista lui de excluderi din partid.