Cine ne apara de Arafat? Noi l-am aparat pe el!

Dupa balbaielile lui Eugen Nicolaescu si populismele lui Ponta, a venit randul propagandistului Raed Arafat sa ne prezinte, cu o morga de salvator serios si implicat, argumentele in favoarea interzicerii finantarii spitalelor private.

Raed Arafat a iesit la toate televiziunile si a zis-o pe sleau: “Ministerul Sanatatii nu are nimic impotriva finantarii sistemului privat, ci este vorba despre o rearanjare a prioritatilor”. Mai pe intelesul tuturor, prioritatea USL sunt saracii, iar ceilalti sa mai astepte.

Nu am sa mai insist pe declaratii, ci am sa lucrez doar cu materialul clientului: comunicatul Ministerului Sanatatii (vezi la http://www.ms.gov.ro/?pag=62&id=12329&pg=1).

“Nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat” este o insiruire de argumente stupide, scrise pe un ton foarte serios, cam la fel cum sunt scrise si studii stiintifice de tabloid ale “cercetatorilor britanici”. In fapt, documentul postat pe situl Ministerului Sanatatii este un material propagandistic, o colectie de mistificari jenante, care ascund motivele reale care au stat la baza acestor masuri.

Iata principalele idei din acest document:

1. Constitutia Romaniei spune ca statul este obligat sa asigure asistenta medicala doar in spitale de stat.

2. Furnizorii privati de servicii medicale cheltuie majoritatea banilor pentru sanatate, pentru ca atat medicii de familie, cat si centrele de diagnostic si ambulatoriile de specialitate sunt in majoritatea lor private.

3. Curtea Constitutionala a stabilit ca spitalele private nu pot primi bani de la CNAS

4. Spitalele private corup functionarii din Ministerul Sanatatii si din CNAS si, astfel, pentru aceleasi servicii medicale li se deconteaza mai multi bani decat spitalelor de stat.

5. Banii decontati unui spital privat pentru o nastere prin cezariana sunt practic luati de la spitalele de stat, care nu mai au cu ce sa trateze pacienti cu boli grave.

6. Medicii care lucreaza in paralel in spitale de stat si in cele private sunt in conflict de interese si contribuie la cresterea costurilor cu serviciile medicale.

7. Tarile in care sistemul sanitar este privat o duc foarte rau, iar tarile in care sistemul este 100% de stat o duc foarte bine.

Acestea sunt cele 7 mistificari prin care Raed Arafat incearca sa opreasca protestele celor care, de cateva zile, isi vad drepturile calcate in picioare.

 422620_244318449023490_1667427644_n

Desi am cam spus tot ce era de spus, iau la rand temele din comunicatul MS si imi permit sa le combat:

  • Constitutia obliga statul sa asigure asistenta medicala in spitalele de stat, insa nu interzice CNAS sa deconteze serviciile medicale efectuate de catre un spital privat. 

Comunicatul Ministerului Sanatatii incepe pompos cu citarea articolului 47, aliniatul (2) din Constitutia Romaniei: „Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege.” 

Lectura corecta a acestui articol din Constitutie nu exclude in niciun caz decontarea serviciilor medicale prestate de furnizorii privati. Mai mult, la doar cateva randuri mai jos, Ministerul Sanatatii recunoaste ca deconteaza servicii de asistenta medicale unor furnizori privati: medici de familie, medici specialisti, ambulatorii private de specialitate, clinici private de diagnostic (analize medicale si servicii de imagistica).

  • Toate aceste decontari se fac in conditiile in care Legea Sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, recunoaste in mod expres dreptul pacientului platitor de asigurari de sanatate de a-si alege furnizorul de servicii medicale (art. 208 alin. 3 lit. c si art. 218 alin. 2 lit. a), fara a face distinctie in functie de forma de proprietate.
  • Curtea Constitutionala nu a interzis decontarea serviciilor medicale catre spitalele private, ci face referire doar la serviciile medicale de urgenta prespitaliceasca si spitaliceasa .

 

Ministerul Sanatatii citeste complet aiurea o decizie a Curtii, prin care aceasta a respins sesizarea de neconstitutionalitate a articolelor 91, 94 si 95 din Legea Sanatatii (articole care se refera doar la asistenta medicala de urgenta).

Mai exact, articolele 94 si 95 introduc singura exceptie prin care se stabileste ca serviciile de urgenta efectuate de furnizori privati nu sunt decontate de CNAS. Asta a fost mereu singura grija a lui Raed Arafat: sa nu cumva sa se deconteze serviciile de urgenta si altor furnizori, dacat SMURD.

  • Exemplele de coruptie pe care le da Ministerul Sanatatii nu pot fi motiv sa oprim decontarea serviciilor prestate de furnizorii privati catre pacientii asigurati. Pentru ca ar insemna sa pedepsesti victima si nu faptuitorii.

Vinovatii pentru eventuale contracte frauduloase incheiate cu unele spitale private sunt in primul rand functionarii statului si politicienii care i-au numit in functii de decizie. De cele mai multe ori spaga ajunge la politicieni. In conditiile in care Ministerul Sanatatii ne spune pe sleau ca nu poate opri coruptia din propria sa curte, atunci mai bine nu-i mai dau pe mana contributiile mele la sanatate.

In plus, stiu mult prea multe cazuri de manageri de spitale de stat care corup functionarii caselor judetene de asigurari de sanatate, pentru ca acestia din urma sa inghita raportarile umflate si sa deconteze fraudulos sume imense. Banii ajung apoi in buzunarele managerilor de spitale si a functionarilor corupti, trecand prin conturile furnizorilor de medicamente, echipamente medicale, consumabile sau alte servicii. Frauda si risipa din spitalele de stat este mult mai mare decat in spitalele private.

  • Banii decontati pentru cezariana facuta in spitalul privat nu vor ajunge la bolnavii grav din spitalele de stat, ci vor fi cheltuiti tot in spitalele de stat, insa pentru acei pacienti care nu se mai duc la privat. 

Cred ca Nicolaescu a uitat ca e contabil de meserie. L-a luat valul si nu mai stie sa socoteasca. Daca am 1000 de mame care nasteau la privat, iar CNAS le deconta 1600 ron/ nastere, inseamna ca decontam 1.600.000 ron catre maternitati private. Daca nu mai decontez, inseamna ca cele 1000 de mame tot nasc, doar ca vor naste la maternitati de stat, unde CNAS va deconta 3200 ron/nastere (!!). Pentru ca orice nastere la stat se lasa cu foarte multe complicatii, cat sa creasca suma decontata. Vom avea 1000 de nasteri ori 3200 ron/ nastere inseamna 3.200.000 ron. Mie mi se pare ca e dublu. Chiar daca vreo 40% din mame se vor incapatana sa nasca in continuare la privat, tot a cam rasolit-o contabilul nostru. Adica o sa fie si mai putine medicamente pentru saracii bolnavi, care asteptau banii “capitalistelor” care nasteau la privat.

De fapt, calculele contabilului nostru sunt simple: capitalistele astea se vor duce oricum la privat si, astfel, dupa ce statul le trage lor teapa, banii acestora se duc la spitalele de stat.

Ori tocmai acest lucru este grav! Guvernul USL urmareste sa tepuiasca tocmai pe cei care platesc cele mai mari contributii la asigurarile sociale de sanatate.

  • Toti medicii care lucreaza in spitalele de stat se folosesc atat de pacient, cat si de spitalul unde lucreaza, ca sa-si umple buzunarele. Dar nu e vina pacientului si nu el trebuie sanctionat. 

Cei mai multi dintre medicii din sistemul public de sanatate lucreaza dimineata la stat si apoi la propriul cabinet privat, la o clinica sau un spital privat. Este evident ca isi recruteaza pacientii din spitalul de stat. De asemenea, este evident ca desi pacientii ii platesc consultatiile la cabinetul privat li se fac toate investigatiile la spitalul de stat.

Dar nu e vina mea si a celor ca mine, care am ales sa ma duc doar la privat si sa platesc din buzunar toate investigatiile facute de clinica privata. Eu ar trebui sa fiu respectat in plus, tocmai pentru ca sunt un pacient corect si nu sunt complice cu medicii pe care Arafat ii considera hoti.

Aceasta problema este o dovada in plus ca Ministerul Sanatatii, unde Raed Arafat e subsecretar de stat de peste 7 ani, nu e in stare sa administreze aceste conflicte de interse si nu stie sa impiedice aceste fraude. De ce e pedepsit contribuabilul corect?

  • Toate tarile au probleme cu sistemul de sanatate, pentru ca politicienii nu au curaj sa recunoasca un mare adevar: Statul nu poate!

Si Statele Unite si Marea Britanie au probleme la fel de mari, desi sunt doua sisteme total opuse (primul are un sistem privat de sanatate, al doilea un sistem de stat). Principala problema este ca inovatia in sanatate inseamna crestere de costuri. Atata timp cat vor exista bolnavi, omul va incerca sa gaseasca noi tehnologi si medicamente care sa previna, sa detecteze sau sa vindece bolile.

Acum cinci sute de ani, sanatatea costa un blid de mancare pe care il dadeai vraciului, care venea sa-ti dea un leac de plante. Doar ca acum cinci sute de ani se murea pe capete si din orice.

Politicienii nu sunt in stare sa spuna adevarul: niciodata nu vor fi bani suficienti pentru a salva vietile tuturor. Si tocmai de aceea, tot ce le ramane politicienilor de facut, este sa construieasca un sistem in care cel care plateste asigurari de sanatate sa fie liber sa-si aleaga cel mai bun spital, fie ca e privat sau de stat, iar daca nu e asigurat, sa fie ingrijit pe banii statului (din impozite, nu din contributiile la sanatate).

Ce solutii avem ca sa ne aparam drepturile de asigurati?

1. Cea mai simpla cale este sa folosim legea si calitatea noastra de cetateni UE. Daca tot nu mai vor sa ne deconteze serviciile medicale din spitalele private romanesti, atunci ne vor deconta serviciile medicale din spitale de stat in Ungaria, Germania, Franta.

Directiva 2011/24/EU cu privire la dreptul asiguratilor, platitori de contributii sociale, de a beneficia de prestatii medicale furnizate de unitati sanitare din alte state membre UE ne da solutia. In conformitate cu aceasta Directiva se recunoaste dreptul la libera circulatie a pacientilor, serviciilor si medicamentelor, asa cum acest drept fundamental este statuat de Tratatul de Functionare al UE. 

Mai precis, daca tot nu au vrut sa ne deconteze 1600 ron pentru o nastere la Sanador in Bucuresti, atunci o sa deconteze 3000 de euro si ne vom duce nevestele sa nasca la Paris.

2. A doua solutie este justitia. Daca ni se refuza decontarea serviciilor medicale efectuate de un spital privat, dam in judecata casa de asigurari de sanatate si … castigam in instanta. Contractul-cadru nu poate sa incalce legea sanatatii care ne garanteaza dreptul de a alege funizorul de servicii medicale, fara sa ne limiteze acest drept in functie de forma de proprietate.

Daca va fi modificata legea, sper ca opozitia asta muta si tampa va ataca legea de modificare la Curtea Constitutionala, unde probabil va fi declarata neconstitutionala (pentru ca ingradeste un drept).

3. A treia solutie este sa nu-i lasam sa faca aceste modificari.

Acum un an, cateva mii de oameni ieseau in strada ca sa-l apere pe Raed Arafat de Basescu. As vrea sa vad ca iesim in strada cateva mii de oameni ca sa ii aparam pe romani de Raed Arafat.

Acum nu mai e vorba de politica si de ura. E vorba de drepturile celor mai buni dintre cetatenii acestei tari: cateva mii de oameni care muncesc in companii multinationale, alte cateva mii care muncesc in companii romanesti de succes, plus cateva sute de antreprenori care sunt cinstiti si platesc din greu taxe si impozite unui stat injust.

Nu e nevoie de apeluri patetice care sa-i scoale pe singurii romani treji din tara asta. E nevoie de un singur lucru: sa stabileasca cineva ziua, ora si locul unde sa venim. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.