Moartea le bate pe umar

De foarte multe ori ma intreb de ce politicienii se cred nemuritori? Doar pentru ca atunci cand se imbolnavesc il suna direct pe ministrul sanatatii, ca sa le “rezolve” o rezerva in cel mai bun spital de stat? Inseamna ca sunt complet idioti: daca e sa te ia, moartea te ia oricum. Doar un sistem medical sanatos iti poate oferi sansa sa traiesti.

Ultimele zile au adus in atentia publica o noua criza: lipsa citostaticelor. Este o noua criza generata de incompetenta functionarilor din Ministerul Sanatatii si CNAS. Solutia oferita astazi de premierul Victor Ponta este un nou exemplu de habarnism: vor umple conturile companiei nationale de distributie medicamente UNIFARM, astfel incat aceasta sa cumpere medicamentele care lipsesc.

Sunt convins ca aceasta este solutia propusa de functionarii din sanatate, care sunt si incompetenti si corupti. Insa ma asteptam la putin bun simt si inteligenta din partea tanarului premier. Dincolo de faptul ca este un ajutor de stat mascat, ce va face sigur obiectul unei investigatii din partea Comisiei Europene, aceasta solutie nu rezolva problema.

Pentru oricine cunoaste sistemul sanitar este evident ca problemele sunt in alta parte:

a) Preturile impuse de Ministerul Sanatatii pentru multe din citostaticele care lipsesc, ii face pe producatori sa le retraga de pe piata romaneasca, pentru ca ar merge in pierdere si, mai grav, le-ar afecta vanzarile din alte piete. Multi producatori si-au retras anumite medicamente de pe piata romaneasca, pentru a nu fi inregistrate cu pretul ridicol propus de Ministerul Sanatatii.

Mai mult, medicamentele ieftine trimise de producatori in Romania sunt imediat exportate de distribuitorii romani in tari, unde preturile sunt mult mai mari si astfel profiturile distribuitorilor sunt de cateva ori mai mari.

b) Taxa claw-back in varianta romaneasca descurajeaza exact medicamentele generice, mai ieftine. Multi producatori si-au retras medicamentele de pe piata romaneasca.

c)  Multe dintre aceste medicamente sunt noi si nu sunt compensate, pentru ca listele medicamentelor compensate nu au mai fost actualizate de peste 7 ani;

d) Desi autorizate de majoritatea tarilor UE, medicamentele noi asteapta ani de zile autorizarea Agentiei Nationale a Medicamentului. In mod normal, pentru un medicament deja autorizat de tari UE, procedura de autorizare ar trebui sa dureze cateva zile, timp suficient ca ANM sa plimbe niste hartii dintr-un sertar in altul.

e) Nu in ultimul rand, aceste medicamente vitale lipsesc pentru ca programele nationale pentru cancer sau alte boli grave sunt subfinantate. Orice roman care a avut in familie un bolnav de cancer stie prin ce umilinte trece un astfel de pacient, care trebuie sa-si ia singur aprobarile de la Casa de Sanatate. In mod normal, medicul specialist sau spitalul ar trebui sa raporteze direct la CNAS tratamentul, pacientul sa fie automat inscris in program si, ulterior, prin controalele efectuate de CNAS sa fie descoperite si sanctionate eventualele fraude.  Toate procedurile birocratice prin care pacientul este tinut pe la usile Caselor de Asigurari de Sanatate si a diverselor comisii de evaluare au un singur scop: sa impiedice accesul asiguratilor la serviciile medicale pentru care au contribuit.

223933_433415806680602_1776483058_n

Toate aceste motive sunt cunoscute de toate lumea si recunoscute de functionari; doar politicienii se fac ca nu le stiu. Mai mult ca orice alt ministru, contabilul Eugen Nicolaescu, adept al centralismului birocratic, inventeaza mereu mecanisme prin care asiguratul este impiedicat sa acceseze fondurile CNAS. Contabilitatea e cinica si simpla: cu cat se scad din program mai multi pacienti, pentru ca nu traiesc pina le vin aprobabrile, cu atat se cheltuie mai putin. Astfel, raman bani mai multi pentru achizitiile coordonate de consilierul ministrului, Victor Mora (prietenii lui, spagarii, stiu foarte bine cine e).

Unifarm, este o relicva comunista, pastrata in proprietatea statului doar pentru ca, in teorie, ar trebui sa se ocupe de aprovizionarea cu medicamente in situatii de urgenta. In realitate, Unifarm nu are capacitatea sa aprovizioneze spitalele cu medicamentele necesare, pentru ca nu are relatii comerciale cu marii producatori, nu are forta de distributie si nu are o echipa competenta. In orice alta tara europeana, sarcina ipotetica a Unifarm este preluata de marii distribuitori, care sunt selectati prin licitatii transparente.

Sunt nenumarate cazurile in care Unifarm a solicitat unor producatori diverse medicamente si a fost refuzat fie pentru ca nu avea bonitate financiara, fie pentru ca nu a facut dovada ca are forta de distributie sau, pur si simplu, pentru ca cei mai multi producatori au distribuitori exclusivi, cu care lucreaza de ani de zile in Romania.

Culmea e ca firma statului cere spitalelor plata in avans, in timp ce toti ceilalti distribuitori isi primesc banii la peste 210 zile. Spitalele nu au bani ca sa plateasca in avans, ci asteapta sa le fie decontate serviciile medicale de catre CNAS, decontari care se fac la peste 180 de zile. Practic, statul ii cere spitalului de stat sa plateasca in avans niste bani, pe care ii va primi de la acelasi stat abia peste 180 zile. Daca spitalele si-ar fi platit la timp facturile catre distribuitorii privati, astazi nu ar fi existat criza citostaticelor.

In aceste conditii, pina cand nu vor fi rezolvate adevaratele probeleme care duc la lipsa acelor medicamente salvatoare de vieti, romanii vor muri in continuare. Vinovati de moartea acestora sunt politicienii care nu inteleg ca solutiile propuse de functionari servesc doar interesele acestora.

Atunci cand accepti argumentele functionarilor, care amana de peste 7 ani actualizarea listelor de medicamente compensate, inseamna ca accepti riscul ca in spatele acestor false argumente sa se afle o spaga grasa, primita de functionari de la producatorii de medicamente care vor sa-si tina concurenta in afara acestor liste.

Atunci cand accepti o taxa claw-back construita sa descurajeze intrarea pe piata a medicamentelor generice noi, inseamna ca accepti spaga data de producatorii de medicamente originale, interesati sa nu aiba concurenta.

Atunci cand accepti un sistem de calcul a pretului la medicamente, care ii avantajeaza pe acei mari distribuitori romani care, astfel, cumpara ieftin medicamente vitale si le exporta in Ucraina sau Rusia cu profituri de peste 100%, inseamna ca accepti ca undeva, cineva primeste o spaga mare pentru ca sa pastreze acest mecanism.

Si atunci cand esti prim-ministru cu siguranta iti bate cineva pe umar ca sa-ti spuna toate astea; daca nu-l asculti, inseamna ca accepti sa pastrezi acest sistem, doar pentru ca o parte din aceasta spaga ajunge si la tine… sau macar la campania electorala a partidului tau.

Din pacate pentru toti politicienii, inclusiv pentru premier, mai devreme sau mai tarziu, moartea le va bate si lor pe umar. Si atunci vor fi razbunati toti acei pacienti care au murit din vina politicienilor, care astazi nu iau deciziile corecte.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.