De peste sase saptamani Bucurestiul este cucerit in fiecare duminica de cateva mii de tineri, care se joaca de-a revolutia, in numele acelor romani care se impotrivesc proiectului minier de la Rosia Montana sau a exploatarii gazelor de sist.
Presa si politicienii s-au obisnuit deja cu marsurile simpatice ale “revolutionarilor de duminica”. Aproape nimeni nu se mai sinchiseste de ei. Pentru ca s-au dovedit a fi niste copii total inofensivi.
Insa cel mai delicat moment a fost tocmai duminica trecuta, cand cei cateva mii de protestatari au fost chemati sa puna umarul la o cauza noua: apararea DNA. Coloana de protestatari si-a vazut insa de drumul sau ecologist, ocolind sediul DNA, unde ii asteptau cei cateva zeci de naivi, care incercau sa apere procurorii de politicienii nerabdatori sa scape de dosarele de coruptie.
Desi in cele cateva duminici de proteste, pe lozincile afisate de hipsteri se aflau si referiri la coruptie si la statul de drept, protestatarii anti-Rosia Montana nu s-au alaturat celor care au sarit in apararea procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru.
Acesta a fost cel mai important test pe care l-au picat protestatarii anti-cianuri si anti-gaze de sist. Pentru ca dincolo de faptul ca nu mai sperie pe nimeni cu protestul lor de duminica, au demonstrat ca nu inteleg mizele importante si nu isi valorifica forta in momentele decisive.
Foarte multi dintre cei aflati in coloana de protestari ecologisti strigau ca nu vor sa fie manipulati si folositi intr-un razboi intre Basescu si Ponta, fara sa inteleaga ca independenta procurorilor anticoruptie nu poate fi doar un razboi intre palate. Mai mult, daca razboiul din justitie ar fi doar un episod al luptei pentru putere, atunci cu siguranta si razboiul cianurilor si cel a gazelor de sist ar fi tot un simple capitole ale luptei pentru putere.
Si totusi, de ce nu au inteles miza acesti protestatari de duminica? Poate pentru ca nu inteleg lucruri simple:
Nu inteleg ca atunci cand politicienii incalca legea si Constitutia, pentru a favoriza companii care incep exploatari de resurse fara sa respecte conditii de mediu si fara sa plateasca un pret corect, acei politicieni corupti stiu ca nu vor raspunde penal, tocmai pentru ca procurorii nu pot ajunge la ei.
De asemenea, nu inteleg ca atunci cand judecatorii corupti dau dreptate celui care plateste o spaga mai mare, o fac pentru ca stiu ca procurorii nu pot ajunge nici la ei.
Atunci cand functionarii conditioneaza eliberarea unei autorizatii pentru a primi spaga, acestia stiu ca politicianul care-i protejeaza ii va apara de procurorii care i-ar putea aresta. Cat timp procurorii raman la mana politicienilor.
Si exemplele pot continua pina la directoarea de gradinita, care iti spune ca nu are loc pentru copilul tau, dar care gaseste imediat un loc, dupa ce ii dai plicul.
Toti acesti ecologisti de duminica protesteaza impotriva cianurilor, dar par sa nu inteleaga ca traiesc intr-un lac de coruptie toxica. Protestul celor cateva zeci de idealisti, lasati singuri pe trotuarul din fata DNA, mi-a adus aminte de imaginea cu turla bisericii iesind din lacul de steril de la Geamana. Restul s-au adaptat, doar cativa au ramas sus.
Coruptia, dar mai ales controlul politicului asupra justitiei, au transformat Romania intr-o tara unde e din ce in ce mai greu sa respiri. In tot acest timp, ecologistii isi continua marsul autist. Nici ei nu aud ce se intampla dincolo de lumea lor, nici ceilalti nu-i mai aud pe ei.