Ursul si iepurasul

Fabula

In padure, Ursul si Iepurasul isi fac nevoile unul langa celalalt. Iepurasul strange putin din labute, scapa cinci margele, scutura din codita de doua ori si apoi incepe sa topaie relaxat…

Ursul, cu ochii iesiti din orbita se screme si, in acelasi timp, cauta o frunza mai mare, ca sa se stearga dupa… Vazandu-l pe iepuras cat de repede a terminat, il intreaba consternat:

– Bai iepurasule, dar tu asa de repede iti faci nevoile?

– Da, ursule.

– Si nu trebuie sa te stergi? Tu nu te murdaresti? Nu-ti ramane rahat pe blana?

– Nu, ursule. Blana mea nu se murdareste deloc. Rahatul nu ramane pe blana mea.

– Deloc? Deloc? intreaba ursul consternat.

– Nu, ursule… Blana mea ramane mereu curata, dupa ce imi fac nevoile… nici nu e nevoie sa o sterg.

Si atunci, ursul, care tocmai ce terminase de facut nevoile, il apuca pe iepuras de gat si se sterge cu el la cur:

– Daca tot ai zis ca rahatul nu ramane pe blana ta…

Morala acestei fabule este una simpla: oricat de sofisticat, de civilizat si de curat ar fi occidentul democratic, Rusia va sti mereu sa foloseasca toate aceste calitati… ca sa se stearga cu noi la cur.

iepure-si-urs

Epilog la Criza din Crimeea

Au trecut deja 24 de ore de la semnarea de catre Putin a documentelor oficiale de anexare a Crimeii.

Linistea lasata peste Occident, dupa discursul tarului, ne dezvaluie din nou cat de slabi sunt liderii tarilor UE, dar mai ales cat de slab este presedintele american.

Nici Obama si nici Angela Merkel nu au iesit public sa raspunda la discursul lui Putin, macar printr-unul la fel de puternic. Liderii democratici ai occidentului tac resemnati si redeseneaza harta lumii, asa cum le-a fost dictata de Vladimir Putin.

America nu mai este garant global al dreptului international, asa cum ii placea sa se prezinte. Cu aceasta ocazie, SUA a dovedit ca nu mai este nici macar garant al tratatelor pe care le-a semnat (ca cel de la Budapesta din 1994).

Uniunea Europeana a devenit un fel de grup de reflectie politica. Germania, Franta si Marea Britanie dau comunicate oftate, semnate de purtatorii de cuvant ai ministrilor de externe. In spatele acestor comunicate se ascund interese economice majore si contracte cu Rusia, de sute de miliarde de euro.

Cipru si Bulgaria se opun vehement sanctiunilor economice, invocand obraznic interese lor economice … aproape ilegitime.

Doar tarile care sunt in zona de razboi, Polonia, Romania si Tarile Baltice sunt mai vocale. Peste capul lor, liderii Occidentului ii fac semne lui Putin, ca si aceste tari vor fi linistite in curand.

Sanctiunile impuse de SUA si UE par niste gemete scremute ale unui combatant aflat la pamant, in agonie. Iar Rusia a stiut cum sa ridiculizeze toate aceste sanctiuni.

NATO a ramas doar o organizatie politica de mana a doua, care isi aduce aminte ca este o structura militara doar atunci cand SUA are nevoie de legitimitate internationala pentru actiunile impotriva celor usor de invins: Afganistan, Irak sau Serbia.

Cat despre ONU si OSCE, aceste doua organizatii au devenit atat de penibile, incat nici macar nu au fost capabile sa protesteze atunci cand observatorii OSCE au fost opriti, de trei ori la rand, sa intre pe teritoriul Crimeii.

Odata cu anexarea Crimeii, Putin nu a obtinut doar un teritoriu mult dorit de Rusia. A obtinut mult mai mult: a recuperat pentru Rusia statutul de supra-putere globala, statut pe care aceasta l-a avut inainte de caderea URSS.

Dupa aceasta criza, Putin asteapta sa detoneze urmatorul conflict inghetat, pentru ca Rusia sa isi poata arata, inca o data, muschii sai de urs brutal si urat mirositor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.