Oricat de competent si cinstit este un tehnocrat, el are un mare defect: nu raspunde in fata electoratului. Pe de alta parte, democratia prezinta si ea un defect: electoratul este usor de sedus si alege de prea multe ori conducatori populisti, iresponsabili si incompetenti.
Astfel, in momentele de criza politica se redeschide dezbaterea privind solutia cea mai buna: tehnocratul sau politicianul?
In situatia Romaniei de azi, cand mii de oameni au iesit in strada satui sa fie condusi de politicieni corupti, incompetenti si iresponsabili, pare foarte seducatoare ideea unui guvern de tehnocrati. Sau macar un premier tehnocrat.
Ba chiar si politicienii, speriati de amploarea protestelor, sustin in spatele usilor inchise ideea unui guvern de tehnocrati, care sa le ofere un scut in spatele caruia sa se ascunda de furia multimii. Exact asta este tehnocratul: scutul perfect dupa care se ascunde politicianul atunci cand alegatorii sunt furiosi.
In mod normal, falimentul clasei politice ar trebui decontat de catre liderii partidelor care au primit mandatul publicului, dar nu au reusit sa-l indeplineasca. Ori guvernul de tehnocrati este un adapost similar cu o procedura de insolventa, care ii protejeaza tocmai pe liderii politici care, desi au esuat, nu raspund, ci doar isi iau o vacanta.
Pe de alta parte, tehnocratul nu are un mandat dat de alegatori si nu raspunde in fata acestora pentru indeplinirea cu succes a mandatului. Ce program politic va indepli un guvern de tehnocrati? A primit votul publicului acest program politic? Cum este sanctionat de alegatori tehnocratul, daca nu serveste interesul public? Nu, tehnocratul nu plateste niciodata. El se intoarce linistit la slujba pe care o avea inainte.
Pe scurt, tehnocratul nu raspunde in fata alegatorilor ci le asigura o amnistie politicienilor esuati.
Poate tocmai de aceea, in spatele usilor inchise Presedintele Iohannis, liderii PSD si cei ai PNL pregatesc un guvern de tehnocrati care sa le ofere tuturor sansa de a se pune la adapost pentru a castiga alegerile parlamentare din 2016.
PSD are nevoie de o “amnistie electorala” dupa Guvernarea Ponta marcata de scandaluri de coruptie, dar mai ales de aroganta liderului lor. De asemenea, PSD se va bucura sa capitalizeze nemultumirile alegatorilor sai, loviti de masuri nepopulare prin care tehnocratii vor incerca sa corecteze excesele populiste ale guvernarii Ponta.
Pe de alta parte, PNL nu doreste sa isi asume riscurile unei guvernari, inainte cu doar un an de alegerile parlamentare. Ei incearca sa conserve capitalul de incredere care inca se transfera de la Presedintele Iohannis si se ascund in spatele unei solutii la limita democratiei: sustinerea unui guvern neasumat politic. Cu siguranta isi vor planta langa ministrii tehnocrati tot felul de secretari de stat, prefecti, directori de companii publice. Tehnocratii vor deveni niste marionete frumos machiate, in spatele carora vor fi politicienii lasi, incapabili sa-si asume guvernarea.
PNL demonstreaza nu doar lasitate, dar mai ales o lipsa de vointa pentru o reformare reala a clasei politice. Esenta politicii este tocmai asumarea cu responsabilitate a mandatului strazii. Strada le-a cerut in aceste zile sa se reformeze, sa se innoiasca, sa elimine coruptii din randurile lor.
Presedintele Iohannis joaca minor, pentru ca nu gandeste democratic si, evident, nu intelege responsabilitatile politicianului.
In timp ce locul tehnocratului este in palierul tehnic al administratiei, politicianul este cel chemat sa fie rasplatit sau sanctionat prin votul alegatorilor, pentru rezultatele actului de guvernare, pentru mai buna sau proasta administrare a serviciilor publice.
Politicienii romani tocmai ne pregatesc o noua pacaleala: vor aseza pe scaunele de ministri niste tehnocrati, dar vor popula palierul tehnic cu politrucii partidelor. In acest fel, vor reusi sa compromita guvernarea tehnocratilor si vor oferi o relegitimare nemeritata a politicienilor.
Tocmai de aceea, eu il condamn pe Presedintele Klaus Iohannis sa gaseasca un politician credibil caruia sa-i incredinteze mandatul de premier, pentru a obliga partidele sa-si asume comandamentele pe care romanii le striga astazi in strada. Orice alta solutie reprezinta un act de lasitate din partea presedintelui si o sansa nesperata pentru actualele partide corupte si incompetente, care astfel vor scapa nereformate, pentru a se intoarce proaspat vopsite in alegerile parlamentare din noiembrie 2016.