Recentele măsuri de implementare a coplății, pentru serviciile medicale efectuate de operatorii privați, sunt de natură să permită diversificarea opțiunilor de diagnostic și tratament ale pacienților, prin creșterea accesibilității sistemului de sănătate privat.
Nu trebuie uitat că operatorii privați au dezvoltat, în ultimii ani, sisteme complexe de abonamente, care sunt deductibile fiscal în limita a 400 euro pe an. Ele vor putea acoperi acum inclusiv coplata. Rezultatul va fi că furnizorii privati vor putea să ofere servicii medicale integral decontate, prin cumularea decontării din FNUASS (Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate) și din abonamentele care acoperă coplata. Din acest punct de vedere, promovarea măsurii poate fi considerată ca fiind binevenită.
În același timp însă, introducerea coplății doar pentru furnizorii privați riscă să creeze un dezechilibru important pentru sistemul public de sănătate. Se va produce o accentuare a migrării pacienților de la furnizorii din sistemul public către furnizorii privați, ceea ce în final va crește presiunea financiară asupra spitalelor de stat. Astfel, sistemul de coplată adoptat recent, deși probabil bine intenționat și cu anumite elemente de impact pozitiv, poate avea, pe termen mediu și lung, consecințe dramatice asupra sistemului public de sănătate.
Până la acest moment, furnizorii privați de servicii medicale încheiau contracte cu casele județene de asigurări de sănătate, care le acordau bugete limitate, pentru a putea acoperi cu prioritate costurile spitalelor publice, care preiau cele mai multe cazuri medicale. Prin introducerea coplății doar la furnizorii privați, s-a consacrat însă principiul “banul urmează pacientul”: toți pacienții, care își permit să plătească coplata, au dreptul să le fie decontate serviciile medicale de la privat. În aceste condiții, din același buget, limitat, al caselor județene de asigurări de sănătate, vor fi alocate sume în creștere pentru operatorii privați, în timp ce finanțările pentru spitalele și ambulatoriile de stat vor fi automat reduse.
Instituțiile medicale private vor încasa coplata, acoperindu-și costurile și amortizându-și investițiile făcute. În același timp, spitalele de stat nu vor avea aceeași posibilitate, deși implementarea sistemului reprezintă o recunoaștere a faptului că sumele decontate din FNUASS nu acoperă serviciile medicale respective. Ele vor fi defavorizate, fiind afectată calitatea serviciilor oferite și dezvoltarea lor, pe fondul presiunii crescute de reducere a costurilor (pentru a se obține încadrarea în sumele insuficiente care vor fi decontate de FNUASS).
Este de aceea necesar ca recenta măsură să fie integrată în cadrul unei abordări unitare a sistemului de coplată pentru toți furnizorii din sistemul medical, publici și privați deopotrivă. Această abordare trebuie să fie promovată cât mai curând, pentru a se evita apariția unor dezechilibre importante. Indiferent de apartenența la sistemul public sau privat de sănătate, este important ca un furnizor să poată avea acces la coplată, pentru a acoperi diferențele dintre sumele decontate și costurile reale. Doar competiția între toți furnizorii va ține ulterior nivelul de coplată la un nivel cât mai scăzut.
Pentru a nu afecta negativ pacienții, coplata va putea face obiectul asigurărilor medicale complementare sau a abonamentelor medicale, deductibile fiscal, așa cum menționam la început, în limita a 400 euro/an/persoana. Poate fi luat în calcul să se introducă obligația ca orice asigurare sau abonament medical complementar să acopere coplata pentru a fi deductibilă fiscal. În acest fel, deși se va introduce sistemul de coplată și la privat și la stat, pacientul cu abonament sau asigurare complementară nu va plăti din buzunar coplata, ci ea va fi decontată din asigurarea sau abonamentul complementar, deductibil fiscal – decontat tot de stat. În plus, o astfel de măsură poate fi însoțită de mutarea deductibilității abonamentelor sau asigurărilor complementare de la angajator la contribuabil/angajat, astfel încât fiecare persoană să le poată încheia singură și să obțină deducerea printr-o procedură simplă, efectuată odată cu depunerea declarației anuale de venit.
Se va creea un sistem în care furnizorii vor avea acces egal la finanțarea prin coplată, de către pacienți, a diferenței dintre costurile serviciilor medicale și valoarea decontată din asigurarea socială de sănătate. Mai mult, prin sistemul de deductibilitate fiscală, pacienții vor fi stimulați să își facă asigurări sau abonamente complementare, care să acopere coplata.
Este important ca riscurile prezentate să fie înțelese și, în egală măsură, să existe viziunea politică și determinarea instituțională pentru continuarea procesului de reformă sistemică din sănătate. Implementarea unor soluții normative complexe și în același timp eficiente în a susține dezvoltarea calității actului și serviciilor medicale atât în sistemul public cât și în cel privat nu va fi decât în beneficiul final al pacienților români.