România aruncă anual 100.000 litri de plasma umană

Aceasta este informația care a fost confirmată oficial de Cristian Grasu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății. Vezi aici declarația.

Mai grav este că și dacă nu se arunca, plasma umană colectată de centrele de transfuzii din România nu putea fi utilizată pentru producerea de imunoglobulină, sau alte medicamente derivate din plasmă, pentru că nici unul dintre aceste centre nu este autorizat conform reglementărilor europene.

Funcționarii din conducerea Institutului National de Hematologie si Transfuziologie (INHT) o dau din colț în colț și spun că nu se aruncă chiar atât de mult, deși nu mai neagă acest fapt foarte grav.

Aceeași funcționari, care de peste 20 ani conduc sistemul național de transfuzii, susțin și azi că statul trebuie sa păstreze monopolul colectării de plasmă umană, fiindcă doar așa se garantează calitatea și securitatea plasmei umane utilizate pentru producerea de medicamente.

Ultimul audit facut de experti ai Comisiei Europene spune, dimpotrivă, că acești funcționari nu cunosc noțiuni elementare privind calitatea și securitatea transfuzională și că astfel este pusă în pericol viața românilor:

“S-a constatat o slabă cunoaștere și înțelegere a principiilor managementului calității, cum ar fi asigurarea calității, gestionarea riscului de calitate, calificarea spațiilor și a echipamentelor, validarea proceselor și procedurilor, controlul schimbării etc., care, prin urmare, sunt insuficient aplicate. (…) Sistemul actual de trasabilitate a sângelui și a componentelor sanguine de la donare la transfuzie, în special înregistrarea manuală și transcrierea rezultatelor testelor, cu numeroase variații procedurale între centrele vizitate, reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică, având în vedere posibilitatea distinctă a uneia sau mai multor erori fatale.”

Toate aceste lucruri se întamplă în timp ce la nivel mondial, peste 80% din plasma umană folosită la fabricarea de medicamente este colectată de privați, la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

În realitate, monopolul deținut de stat în acest domeniu este bun doar pentru cei care profită din interiorul sistemului de poziția dominantă pe care o ocupă. În detrimentul pacientului român a cărui viață este desconsiderată.

Vezi aici raportul final prezentat în anul 2017 de specialiștii Comisiei Europene, care au auditat sistemul național de transfuzii sangvine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.