Harta colectării de plasmă convalescentă în România (1)

O poveste despre medici harnici, dar și despre birocrații care îi blochează

De peste două luni de zile ne luptăm să oferim românilor cel mai promițător tratament, considerat atât de medici (italieni, americani, chinezi) cât și de către revistele de specialitate, un tratament de primă linie împotriva noului coronavirus.

Suntem aproape de a finaliza prima etapă a acestei lupte de lungă durată, respectiv am reușit deja să instalăm 16 din cele 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit centrelor de transfuzie.

Echipamentele de plasmafereză sunt folosite pentru colectarea de plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19. Această plasmă convalescentă se administrează pacienților critici și le oferă acestora anticorpi ce neutralizează noul coronavirus, ajutându-i să se vindece.

Scorul etapei este: 14 la 11 pentru cei harnici

Avem 14 județe harnice, unde centrele de transfuzie au primit cu multă speranță echipamentele de plasmafereză și kiturile oferite gratuit.

Sunt 11 centre de transfuzie care au refuzat aceste sponsorizări, în primul rând pentru că și-au asumat obligații ilegale de a „stimula vânzările de consumabile” ale anumitor producători și distribuitori.

Având în vedere că noi nu suntem distribuitori de echipamente sau consumabile pentru plasmafereză, deci suntem departe de orice suspiciune că am urmări un interes comercial legat de utilizarea acestor echipamente, am sesizat Ministerul Sănătății cu privire la aceste refuzuri motivate doar de interese comerciale nelegale. Sperăm ca în curând Ministerul Sănătății să lămurească aceste aspecte și să ia măsurile legale.

Și mai sunt încă 16 centre județene de transfuzie care și-au păstrat neutralitatea și așteaptă indicațiile Institutului Național de Hematologie Transfuziologică, respectiv ale Ministerului Sănătății. În funcție de evoluția celor 18 echipamente de plasmafereză, vom putea extinde sponsorizarea cu alte 32 de echipamente oferite de noi gratuit, pentru o perioadă de 1 an de zile, dacă Ministerul Sănătății și centrele de transfuzie vor solicita acest lucru.

Așa cum am spus și în discuțiile cu Ministrul Sănătății, în următoarea perioadă se va alege grâul de neghină. Îi mulțumesc ministrului Nelu Tătaru pentru sprijin!

Tocmai pentru că se termină acestă primă etapă, aș dori să vă prezint situația din întreaga țară, împărțită pe trei mari categorii:

1) Specialiștii care s-au bucurat de sponsorizarea oferită de noi (grâul ce va rodi),

2) dar și cei care s-au opus (neghina).

Cea de a doua categorie o putem împărți în două subcategorii:

a) taliranzii sistemului, care se opun pentru că au înțelegeri cu firma care de peste 15 ani deține un cvasi-monopol al aprovizionării cu echipamente și consumabile specifice pentru transfuzie

b) oamenii sateliți, care sunt supușii total celor din prima subcategorie și sunt mulțumiți doar cu sinecurile și cu firimiturile primite.

3) Mai există și o a treia categorie, respectiv a celor care nu au curaj să se pună rău cu taliranzii transfuziei, care servesc de ani de zile interesele comerciale ale Hemarom SRL.

Cei harnici

1 Argeș – temătoare să nu fie sancționată de taliranzii sistemului de transfuzie, directoarea Centrului de transfuzie Argeș și-a asumat totuși munca de a învăța repede să facă plasmafereză și a trecut la treabă.

2. Alba – supusă unor presiuni infernale din partea Centrului regional Timiș, și-a asumat cu responsabilitate să colecteze plasma convalescentă pentru a oferi pacienților o șansă la viață.

3. Bacău – a primit cu entuziasm moderat echipamentul oferit gratuit, însă nu are un medic disponibil, care să lucreze cu acest echipament. A facut demersuri în acest sens și a promis că va face toate eforturile să utilizeze echipamentul cu maximă eficiență.

4. Bistița Năsăud – directoarea acestui centru de transfuzie este poate eroul acestei prime etape. A făcut deja primele donări de plasmă, în condițiile în care a fost supusă unor presiuni imense.

5. Brașov – unul dintre cele mai bune centre din țară, va fi probabil printre cele mai eficiente.

6. Buzău – a primit cu mare entuziasm și promite să facă performanță.

7. București – deși la început echipa de la Centrul de transfuzie sanguină București a fost mai degrabă conservatoare, este în prezent un exemplu pozitiv de implicare.

Este nevoie de mai multă deschidere spre învățare și de mai multă flexibilitate, mai ales că pe umerii acestei echipe apasă răspunderea de a fi un exemplu pentru întreaga țară, dar mai ales apasă obligația de a asigura necesarul de plasmă convalescentă, pentru cele mai mari spitale COVID-19 din România.

8. Galați – Una dintre cele mai primițătoare echipe din țară. Promite să fie cea mai harnică echipă.

9./10. Giurgiu/Teleorman – Din motive obiective, cele două centre funcționează sub aceeași conducere, care a dialogat foarte onest cu noi și promite să utilizeze cu maximă eficiență această resursă ce poate salva viețile pacienților critici din zonă.

11. Iași – Echipa de la Iași ar putea să devină un exemplu pentru regiunea Moldovei, fiind și coordonator regional. Sper să-și depășească teama de nou și să își asume cu maxim curaj rolul de salvatori, pe care îl au în acestă pandemie.

12 Maramureș – O echipă foarte dedicată, care se bucură de un sprijin foarte puternic din partea autorităților locale.

13. Mehedinți – A primit cu entuziasm echipamentul, deși nu a avut până acum șansa să fie răsfățați cu prea multe investiții, așa cum au fost alte centre.

14. Sibiu – O echipă frumoasă, care se bucură de un sprijin extraordinar din partea autorităților județene și din partea conducerii Spitalului județean de urgență Sibiu.

Neghina

a) Stăpânii

15. Bihor – conducerea centrului de transfuzie Bihor este foarte eficientă și dedicată activității de transfuzie, dar direcționează achizițiile doar către două companii preferate. A refuzat sponsorizarea tocmai pentru că are relații privilegiate cu producătorii concurenți, deși noi nu suntem nici distribuitori și nici reprezentanți ai producătorului Fresenius, ci doar un client.

Preferă să colecteze sânge de la donatorii vindecați de COVID-19, din care se recuperează cel mult o singură doză de plasmă, respectiv 200 ml. Asta în timp ce dacă ar fi acceptat echipamentele oferite de noi gratuit, puteau colecta 600 ml de plasmă la fiecare donare, respectiv 3 doze de plasmă convalescentă. Și puteau să colecteze de la același donator de 3 ori, respectiv la fiecare 2 săptămâni, astfel încât fiecare donator putea să ofere în total 9 doze de plasmă, în perioada în care are o concentrație de anticorpi suficient de mare.

16. Cluj – Are o relație privilegiată cu Hemarom SRL, respectiv cu producătorul Haemonetics. În ultimii ani a refuzat orice alte echipamente sau consumabile oferite de orice alt competitor, chiar și atunci când acestea au fost desemnate prin licitație. Nu este de la Hemarom, nu contează că este gratis, nu se acceptă. Există informații încă neconfirmate oficial, că ar fi solicitat o sponsorizare de la Hemarom SRL, dar trebuie evaluate condițiile în care se oferă un astfel de echipament, în condițiile în care Hemarom de 10 ani impune condiția ca toate consumabilele să fie achiziționate exclusiv de la ei, la prețuri de 2 sau de 3 ori mai mari decât cele ale competitorilor.

17. Constanța – Mirela Alina Dobrotă, șefa centrului regional a refuzat sponsorizarea și a făcut presiuni asupra Consiliului Județean Constanța să anuleze cererea de sponsorizare pe care au solicitat-o prin adresă scrisă, pe dată de 10 aprilie 2020. Ulterior a solicitat oferte companiilor cu care are relații privilegiate, pentru a achiziționa echipamente și kituri de recoltare.

Doar că aceste companii au refuzat să-i oferteze, motivând că ar fi trebuit să accepte echipamentul oferit gratuit și kiturile aferente, care sunt cele mai ieftine de pe piață. Așa a rămas și fără echipamentul nostru gratuit și fără alt tip de echipament. Nu are decât o singură soluție, respectiv cea mai ineficientă: colectarea de sânge din care se recuperează doar o doză de plasmă.

18. Covasna – Aici îl găsim pe creierul caracatiței: Andy Rosin. Cel care a oferit companiei Hemarom SRL monopolul din transfuzie. Este cel care s-a bucurat de prietenia fondatorului Hemarom SRL, profesorul Jean Gerota, și care i-a pus acestuia sistemul de transfuzie la picioare.

Andy Rosin a fost seful sistemului de transfuzie timp de peste 10 ani din ultimii 15 ani, timp în care Hemarom SRL a devenit stâpânul celor mai importante centre de transfuzie. Toate pungile de colectare de sânge, toate kiturile de colectare trombocite, multe alte echipamente si consumabile au fost vândute exclusiv de Hemarom SRL. Andry Rosin și Jean Gerota nu s-au sfiit să se afișeze împreună la evenimente private sau publice.

19. Dolj – Niciodată nu au acceptat altceva decât echipamente sau consumabile vândute de Hemarom SRL. Există informații publicate de mass-media locală despre o donație făcută de clubul local de fotbal, care a oferit centrului de transfuzie sanguină un echipament de plasmafereză, dar nu există informații despre ce echipament este și dacă s-a inceput colectarea de plasmă cu ajutorul acestui echipament.

20. Mureș – Centrul de transfuzie sanguină din Mureș este condus de soția primarului Dorian Florea. Niciodată nu a acceptat altceva decât echipamente și consumabile Hemarom SRL. Chiar și atunci când în urma unei licitații naționale a fost obligată să accepte un echipament de la un producător concurent, nu l-a folosit. Pur și simplu acel echipament achiziționat de statul român printr-o licitație perfect legală zace nefolosit. Pentru că nu este de la Hemarom SRL

22. Timișoara – Aici găsim cea mai șocantă situație: a refuzat unul dintre cele trei echipamente donate Ministerului Sănătății și alocate la București, Timișoara și Iași. Conform contractului de sponsorizare echipamentul este donat împreună cu 1000 de kituri de recoltare, pentru a putea colecta 3000 de doze de plasmă. De asemenea, sponsorul asigură pe cheltuiala proprie instalarea, instruirea personalului, intreținerea și reparațiile pentru 3 ani de zile.

Deși a refuzat această donație, care ar fi putut ajuta la asigurarea a 3000 de doze de plasmă convalescentă, șefa centrului regional de transfuzie a solicitat fonduri pentru a achiziționa de la Hemarom SRL kituri de plasmafereza. Asta în condițiile în care doar achiziția celor 1000 de kituri de la Hemarom costă cu 50% mai mult decât valoarea sponsorizării, care include echipamentul plus 1000 de kituri.

Institutul Național de Hematologie Transfuzională a respins cererea de a aloca fondurile necesare pentru această achiziție de kituri, tocmai pentru că la Timișoara a fost alocat unul dintre cele 3 echipamente donate plus 1000 de kituri gratis.

Dar dr. Rodica Lighezan preferă să colecteze plasmă prin donare de sânge integral (în pungi cumpărate tot de la Hemarom SRL), doar ca să nu pună în pericol afacerea Hemarom SRL de la Timișoara. Centrul de transfuzie Timișoara chiar a publicat informații de presă în care anunță că au început colectarea de plasmă prin metoda clasică dar ineficientă a donării de sânge total.

Asta deși prin donarea de sânge se pierd nu doar 2 doze de plasmă, ci chiar 8 doze, care înseamnă 8 vieți care puteau fi salvate. Când se donează sânge, se pot obține doar 200 ml de plasmă, în loc de 600 ml, ca la plasmafereză. Mai mult, după o donare de sânge donatorul poate reveni la o nouă donare doar după ce trec 2 luni, timp în care dispar anticorpii anti-SARS-Cov2.

La donarea de plasmă realizată cu ajutorul echipamentului donat, se colectează 3 doze de plasmă (600 ml) iar donatorul poate reveni la fiecare două săptămâni, astfel că el poate dona de cel puțin 2-3 ori, respectiv poate dona 9 doze, ce pot salva 9 vieți.

Dar pentru șefa Centrului regional de transfuzie sanguină Timișoara nu contează decât „să stimuleze vânzările de consumabile vândute de Hemarom SRL” așa cum și-a asumat prin contractul încheiat în numele statului cu firma respectivă.

b) Sateliții

22. Ialomița – Este sub influența doamnei Corina Posea, care în ultimii ani nu a lipsit din nici o comisie de licitație organizată în sistemul de transfuzie.

23. Neamț – Este sub influența caracatiței Hemarom SRL. Timp de 12 zile, sefa centrului județean a reușit să amâne instalarea echipamentului donat Spitalului Județeam de Urgență Neamț, la ordinul expres al lui Andy Rosin.

24. Suceava – Este sub influența caracatiței Hemarom SRL. Deși autoritățile locale din Suceava au avut pe masa oferta de a primi în folosință gratuită un echipament nou de plasmafereză, precum și 500 de kituri de plasmafereză gratuit, șefa centrului judetean de transfuzie sanguină Suceava s-a opus acestei sponsorizări invocând diverse motive stupide, printre care și faptul că donatorii de plasmă trebuie să fie internați 2-3 zile și aceste lucru nu este posibil pentru că spitalul județean este în carantină. În realitate, a executat ordinul lui Andy Rosin.

25. Vâlcea – Solicitată de autoritățile locale să spună dacă i-ar fi util un astfel de echipament, a refuzat sponsorizarea pe motive similare cu ceilalți șefi de centre județene.

Nehotărâții

26. Arad– Deși își dorește să facă plasmafereză, șefa centrului județean de transfuzie nu îndrăznește să accepte echipamentul de plasmafereză oferit de noi, pentru că de la Timișoara se fac presiun incredibile să nu se accepte alte echipamente decât de la Hemarom SRL.

27. Botoșani – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

28. Brăila – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

29. Caraș-Severin – Conducerea centrului județean de transfuzie sanguină a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

30. Călărași – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente, oferite sponsorizare.

31. Dâmbovița – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

32. Gorj – conducerea centrului județean de transfuzie sanguină a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

33. Harghita – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

34. Hunedoara – Deși județul Hunedoara este unul dintre focare de COVID-19, șefa centrului județean de transfuzie nu s-a exprimat impotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

35. Olt – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

36. Prahova – Deși a încercat să convingă autoritățile județene că echipamentul nu este util pentru că județul Prahova nu are multe cazuri de COVID-19, în final l-a acceptat și sperăm că se va împrieteni cu el. Șefa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Prahova este unul dintre cei mai activi și mai harnici oameni din sistemul de transfuzie.

37. Sălaj – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

38. Satu Mare – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

39. Vaslui – Centrul de transfuzie Bârlad a întârziat instalarea echipamentului oferit Consiliului Județean Vaslui, dar sperăm ca motivația invocată să fie cea reală, respectiv necesitatea de a primi toate avizele și îndrumările metodologice de la Institutul Național de Hematologie Transfuzională.

40. Vrancea – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

41. Tulcea – Nu s-a exprimat împotrivă, dar nici nu a solicitat autorităților locale să facă demersuri pentru a primi unul dintre cele 18 echipamente oferite sponsorizare.

Va urma.

PS Foarte important! Besmax Pharma Distribution SRL, sponsorul acestor echipamente, nu este distribuitor de echipamente sau consumabile pentru colectarea de sânge, plasmă sau alte componente sanguine. Deci nu avem nici un interes comercial sau beneficiu financiar, ca urmare a exploatării acestor echipamente.

Am cumpărat echipamentele și consumabilele donate ca orice client privat, având în vedere cel mai bun raport preț/calitate pentru colectarea de plasmă. În aceste condiții, orice speculație privind un posibil interes financiar pentru comercializarea de consumabile sau vânzarea de servicii de reparații sau întreținere este fără nici un sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.