O tânără profesoară de doar 24 ani a murit într-un spital din Baia Mare. Timp de 10 zile medicii s-au luptat să-i salveze viața. Dar lupta a fost una fără prea multe șanse, din momentul în care, virusul și-a găsit un aliat foarte puternic: incompetența birocratului român.
Plimbată între casă și spital
Timea, pentru că așa o cheamă pe tânăra care a murit, s-a prezentat la medic încă de pe 9 august, acuzând simptome clare de infecție respiratorie. Medicul de familie i-a prescris un consult de specialitate pentru un diagnostic paraclinic (radiografie sau tomografie și analize de sânge și exudat).
Abia după două zile, în care au plimbat-o între spitale și medici, Timea a fost testată RT-PCR. Dar deși prezenta deja simtome severe, inclusiv respirație dificilă, spitalul COVID-19 din Baia Mare i-a spus să aștepte acasă rezultatul testului, pentru că nu au locuri. Dar nu i-au făcut radiografie sau tomografie. Din același motiv: sectia de Radiologie era supra-aglomerată!
După alte două zile, fata primește rezultatul pozitiv RT-PCR. Deja de două nopți abia respira. După 4 zile de la prima consultație Timea se prezintă în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a aceluiași spital, având o saturație de oxigen de sub 90%. Medicii decid, în sfârșit, să o interneaze. După 5 ore de la internare, medicii sunt nevoiți să o intubeze, pentru a putea să-i asigure ventilație mecanică.
Atunci începe lupta pentru doza de plasmă ce i-ar putea salva viața. Medicul ATI care o îngrijește cere spitalului plasmă convalescentă, dar centrul de transfuzie nu are pe stoc plasmă. Părinții publică un apel disperat pe Facebook. Echipa de voluntari COVIDPLASMA.RO vede anunțul părinților și distribuie pe pagina de Facebook Covidplasma.ro. Așa ajung rudele fetei să ne contacteze, ca să-i ajutăm să găsească o doza de plasmă atât de necesară. Timea era deja intubată de 3 zile. Ne implicăm toți și în 5 ore ajunge plasma la spital, adusă din alt județ. Se administrează prima doză de plasmă la aproape 4 zile de la intubare, când era deja în suferință multiplă de organe (în special inimă și rinichi). Ulterior i se administrează și o a doua doză.
Evoluția pacientei pare bună, crește saturația de oxigen, plămânii se mai decongestionează. Medicii sunt plini de speranță și fac o primă încercare să o scoată din coma indusă. Timea răspunde la toate solicitările medicilor, dar este destul de agitată, iar medicii decid să o mai țină în comă indusă încă 24-48 ore. Medicul ATI nu a mai plecat acasă de 3 zile, pentru că vrea să lupte alături de Timea, pentru a-i salva viața.
Brusc, într-a opta zi de la intubare, Timea face un stop cardiorespirator. Nu mai răspunde la manevrele de resuscitare și este declarat decesul. Toți sunt șocați. Inclusiv cadrele medicale, care se pregăteau să o trezească din coma indusă și să o scoată de pe ventilația mecanică.
Toată lumea se gândește la același lucru: dacă ajungea la spital cu 2 zile mai devreme și dacă i se administra plasma înainte de intubare, Timea ar fi trăit.
Doar că statul nu a fost în stare să-i asigure acestei fete nici spitalizare la timp și nici plasmă convalescentă. Pentru că niște birocrați incompetenți și nepăsători au făcut legi și metodologii care sfidează toate regulile care se aplică deja în celelalte țări europene. Spitalele sunt pline de pacienți asimptomatici, astfel că cei ca Timea nu mai au loc, deși ei chiar au nevoie de spitalizare. Iar plasma nu se colectează pentru că donarea este descurajată atât de lipsa de informare și de promovare din partea statului, dar mai ales de multitudinea de documente și de teste, pe care donatorul trebuie să le aducă, uneori plătind din buzunar, pentru teste pe care statul nu i le-a făcut.
Timea nu este doar un număr din statistica ce ne spune de ani de zile că România este pe primul loc din UE la numărul de morți evitabile. Timea este o tânără profesoară, pe care toți ne-am străduit să o salvăm și pe care o plâng acum părinții, alte rude și foarte mulți prieteni.
Iar Timea nu este singurul caz! Conform medicilor americani, studiile observaționale realizate pe 35.000 de pacienți americani, spun că dacă se administrează încă din primele 3 zile de la spitalizare, plasma convalescentă cu nivel ridicat de anticorpi poate reduce mortalitatea cu cel putin 35%. Asta înseamnă că cel puțin o treime din cei 3400 români morți până azi ar fi putut fi salvați.
Timea este unul dintre cei 3400 români răpuși de noul coronavirus și probabil este unul dintre cei peste 1000 de oameni care au fost uciși nu de virus, ci de statul român.
Un bărbat, care a așteptat 7 zile tratamentul cu plasmă, a murit cu 2 ore înainte să-l primească
Un alt caz dramatic l-am întâlnit la Târgu Jiu, unde un bărbat de 65 ani a murit cu două ore înainte să-i fie administrată plasma convalescentă, de care fiul său a reușit să facă rost cu greu.
Dar cel mai greu a fost să-i convingă pe șefii spitalului local să se autorizeze la Ministerul Sănătății pentru a-i putea administra pacientului plasma convalescentă. Asta pentru că, deși eram în august 2020, Spitalul județean din Târgu Jiu nici măcar nu făcuse demersurile legale de autorizare, în vederea administrării tratamentului cu plasmă convalescentă la pacienții COVID-19.
Fiul bărbatului de 65 ani s-a luptat cu toată birocrația locală și, după aproape o săptămână, spitalul a fost autorizat de către MS să administreze plasmă convalescentă. Doar că tatăl său, care era deja intubat de aproape 7 zile, nu a mai rezistat. Plasma care îi era destinată a ajuns la patul bolnavului cu 2 ore întârziere.
Din păcate, în aceste 4 luni de când i-am dat gratuit statului atât echipamente și consumabile în valoare de peste 550.000 euro, cât mai ales expertiza unor reputați medici străini pe care i-am tradus, birocrații din Mininisterul Sănătății și-au demnstrat încă o dată incompetența și nepăsarea pentru suferința unor oameni pe care sunt plătiți să-i salveze.
Metodologia privind colectarea, testarea și administrarea plasmei convalescente este un exemplu negativ, care ne arată cum acești birocrați nu sunt în stare nici măcar să traducă metodologiile similare făcute de specialiștii din celelalte 26 de țări europene. Ai noștri au făcut o metodologie mult mai restrictivă și mai birocratică, astfel încât mulți dintre donatori au renunțat, după ce au fost puși pe drumuri pentru teste suplimentare, pe care alte țări le fac în același loc: la centrul de donare.
Statul român arată o totală nepăsare prin lipsa de implicare în informarea și promovarea donării de plasmă convalescentă.
Statul român, deși deține prin centrele de transfuzie monopolul colecatării de plasmă, nu a fost nici măcar în stare să impună centrelor sale de transfuzie colectarea de plasmă cu echipamentele donate de noi, astfel că doar 18 dintre cele 50 de echipamente oferite gratuit au fost instalate. Restul au fost refuzate de centrele de transfuzie. Și nimeni nu a fost tras la răspundere, de parcă centrele respective ar fi stat în stat.
De asemenea, protocoalele terapeutice nu au fost actualizate în acord cu recomandările medicilor din întreaga lume. În România plasma se administrează în ultimul moment, atunci când deja pacientul are disfuncție multiplă de organe. Asta reduce mult rata de reușită a tratamentului. Nu în ultimul rând, România încă administrează ca terapie standard multe medicamente care au dovedit că au efecte adverse severe și eficiență extrem de redusă.
Lasați-ne să colectăm noi plasma, cum se face în alte țări din UE și din lume!
Este evident că în cele peste 4 luni de pandemie în România, statul s-a dovedit a fi cel mai bun aliat al noului coronavirus împotriva românilor. Sunt ca Bonnie și Clyde!
De peste 10 ani le spun același lucru acestor funcționari care blochează modernizarea sistemului sanitar românesc (și a sistemului de transfuzie, în special):
Lasați-ne să colectăm plasmă pentru a fabrica medicamentele esențiale, așa cum fac Austria, Cehia, Germania, Ungaria și alte țări din lume. Vom demonstra astfel că românii nu sunt așa cum ne tot spuneți voi. Vom demonstra că românii donează plasmă pentru a-și salva semenii! Vom demonstra că românii au vene puternice și că le oferă celor care au nevoie de anticorpii lor, de factor de coagulare, albumină sau fibrinogen.
Cele 4 luni sunt dovada clară că statul nu poate să colecteze plasma de care depinde viața atâtor români! Lasați-ne să o facem noi, așa cum se face în alte țări din Uniunea Europeană și din lume; tări care au cele mai bune rezultate în administrarea de plasmă convalescentă.