In aceste zile, tara s-a pus pe schimbat Constitutia. Uitandu-ma si eu cu coada ochiului la ce se dezbate in comisia parlamentara ce fabrica noua lege fundamentala, mi-am dat repede seama ca se pune de o tocanita de populisme ieftine.
Am citit atat de multe amendamente stupide adoptate de comisia cu pricina, incat chiar nu merita se le discut punctual. Insa dincolo de aceste amendamente, inca nu am lamurit ce tara vrem sa construim.
Inainte sa ne apucam sa amendam Constitutia, ar trebui sa decidem ce fel de stat construim. De la Thomas Hobbes incoace, majoritatea democratiilor au construit state puternice pentru a putea controla natura fundamental rea a omului. Asa au luat fiinta atat statele totalitare, cat si statele ultraliberale… din aceasta dezbatere dintre cei care sustin ca omul este rau si trebuie controlat, pe de o parte, si cei care sustin ca omul este in esenta bun, iar faptele rele sunt exceptii care iau nastere din pricina unor ingradiri (directe sau indirecte).
As vrea sa stiu de la legiuitorii nostri ce stat construim: un stat al oamenilor pe cat de liberi pe atat de responsabili de faptele lor, sau unul al oamenilor care isi dau libertatea pe securitate sociala si responsabilitate individuala limitata?
Este destul de simplu sa gasesti raspunsul la aceasta intrebare in multe dintre amendamentele stupide adoptate cu unanimitate de comisia parlamentara. Dar as dori sa aud aceasta intrebare rostita in cadrul dezbaterilor si, evident, as dori sa avem si un raspuns. Romania va fi o tara de oameni liberi si buni, sau de oameni rai ce trebuie controlati?
Din pacate astazi nimeni nu mai pune in discutie teoria lui Hobbes, conform careia omul este atat de rau incat trebuie controlat de un stat puternic. Rand pe rand, chiar si cele mai liberale democratii au adoptat limitari severe ale libertatilor si drepturilor cetatenesti. De la cutremure si inundatii, pina la terorism si evaziune fiscala, orice dusman e folosit de politicieni pentru a introduce noi instrumente prin care statul isi controleaza cetatenii. Iar oamenii voteaza cu doua maini toate aceste limitari, cedandu-si libertatea in schimbul promisiunii ca vor trai intr-o lume mai sigura si mai prospera. Statele limiteaza tot mai multe libertati, tocmai in numele libertatii.
Istoria ne invata ca pe masura ce legile s-au inasprit, a scazut drastic rata de conformare a cetatenilor. In mod normal, orice lege care este respinsa, prin incalcarea ei frecventa de mai mult de 20% dintre cetateni, ar trebui modificata… in sensul relaxarii ei. Exceptie de la aceasta regula ar trebui sa faca doar acele legi care apara libertatile si drepturile fundamentale ale omului.
Inclusiv taxarea a crescut de la zeciuiala pe care o plateau aproape toti acum 2000 de ani, la peste 70% cat suntem obligati sa platim astazi. Evaziunea de peste 1000 miliarde euro/an la nivelul Uniunii Europene arata ce grad redus de acceptanta are acest nivel de impozitare.
Din ce in ce mai des, legile sunt facute impotriva cetatenilor, care sunt priviti drept infractori. Victime ale propagandei, care foloseste orice stire pentru a intretine sentimentul de insecuritate, majoritatea cetatenilor sprijina toate aceste legi.
Imi doresc sa traiesc intr-o tara construita pentru oamenii liberi si buni. Insa pentru asta statul trebuie sa isi trateze cetatenii ca pe niste oameni liberi si buni. Constitutia unui astfel de stat ar trebui sa fie o carta a libertatilor cetatenesti, un set de reguli care sa organizeze statul astfel incat niciuna dintre institutii sa nu poata abuza de prerogativele sale impotriva bunilor cetateni.
Din pacate, in Parlament, politicienii care fac noua Constitutie au o singura preocupare: sa imparta puterea intre institutiile statului, astfel incat sa ajunga la ei cat mai multa. Si pentru ca nu le ajunge cata putere au de impartit, o maresc prin noi limitari ale libertatilor noastre.
In acest ritm, copiii mei vor trai intr-o lume in care si visele le vor fi controlate de catre agentii specializate al statului, care astfel vor preveni faptele antisociale si vor asigura binele general. Si probabil copiii mei vor vota sa li se intample asta; oricat le voi fi explicat eu ca a existat candva ceva la care oamenii tineau foarte mult: libertatea. Pentru ca libertatea nu poate fi aparata prin ingradirea ei.
Citeste si “Evazionisti versus Evazionisti”, scris de acelasi autor.