De aproape o saptamana Bianca Dragusanu a disparut de pe radarele media. Ifosele ei nu mai fac doi bani, pentru ca romanii au descoperit o drama adevarata.
O tara intreaga priveste, comenteaza, judeca, injura si demite vinovati. Tot romanul incearca sa-i localizeze pe cei responsabili de moartea celor doua victime. Harababura generala! La fel ca in acele ore din seara accidentului.
Dincolo de emotii, as imparti lucrurile in cateva capitole foarte simple:
Cum au fost gasiti supravietuitorii?
Cei cinci supravietuitori au fost gasiti de niste oameni simpli, care au scapat de “coordonarea” celor care comandau operatiunile de salvare. Cei trei sateni au solicitat autoritatilor sa le dea coordonatele, dar au fost trimisi la plimbare. Ce noroc!
Fara indicatii de la cei care comandau operatiunile de salvare, cei trei au comunicat doar cu politistul din satul lor, care le-a a dat cateva detalii sumare.
In timp ce alti cateva sute de oameni erau trimisi sa caute aiurea, trei oameni simpli au facut rost de numarul de telefon al unuia dintre pasageri, de la care au aflat detalii relevante despre locul prabusirii si in aproximativ o ora i-au localizat. Cei trei nu doar ca stiau mai bine locurile, dar mai ales au stiut sa puna intrebarile potrivite, astfel incat sa obtina detaliile utile.
In acest timp, reprezentantii statului, nu a reusit sa valorifice sansa de a putea comunica cu supravietuitorii unui accident aviatic. Nu au stiut sa ceara detalii relevante, nu au stiut sa puna intrebari, nu au stiut sa dea indicatii supravietuitorilor, astfel incat acestia sa fie cat mai repede localizati.
Oricine are un telefon inteligent poate fi indrumat sa isi identifice pozitia geografica, utilizand aplicatii preinstalate. Printre toti acei “specialisti in operatiuni de salvare”, ar fi trebuit sa fie macar unul care sa fie in stare sa-l indrume pe doctorul Radu Zamfir sa-si utilizeze telefonul mobil, astfel incat sa poata comunica coordonatele geografice.
Ba mai mult, un voluntar l-a invatat pe doctorul Zamfir cum sa trimita pe SMS coordonatele indicate de aplicatia Google Maps. Si asta a si facut bietul om. Doar ca printre toti idiotii aia din “grupul de comanda” nu a fost nimeni care sa stie sa citeasca acele date trimise de Radu Zamfir pe SMS. Google Maps trimite coordonatele in sistem zecimal, asa ca toata lumea a crezut ca sunt gresite.
Una peste alta, concluzia este simpla: cei cinci supravietuitori au scapat cu viata doar pentru ca cei trei sateni au fost ignorati de statul “salvator”.
Cine a gresit?
In Romania ne-am obisnuit sa injuram politicienii pentru tot ce ni se intampla rau. In cazul acesta, este mai mult decat evident ca nu doar politicienii trebuie injurati. Cateva zeci de functionari incompetenti, indolenti si lenesi stau ascunsi sub acesti politicieni.
Accidentul aviatic din Apuseni ne arata ca la ROMATSA nu exista nici macar un angajat, care sa fi fost in stare sa localizeze o aeronava civila care s-a prabusit, desi echipamentul de semnalizare functiona deranjant de bine. De asemenea, s-a dovedit ca soft-ul de localizare, cumparat de ROMATSA, nu prea functioneaza; si nimeni nu a sesizat asta. Nu in ultimul rand, nici unul dintre functionarii ROMATSA nu au stiut ca legea ii obliga sa conduca operatiunile de salvare a supravietuitorilor unui accident aviatic civil. Tocmai de aceea, toti functionarii ROMATSA ar trebui concediati. Toti!
De asemenea, nici unul dintre functionarii Ministerului Transporturilor nu a stiut in acea seara ca legea ii obliga sa constituie imediat Comitetul Ministerial si Comitetul pentru Situatii de Urgenta, care trebuiau sa preia imediat coordonarea operatiunilor de localizare a avionului si de salvare a supravietuitorilor. Acesti functionari, care au imbatranit degeaba in Ministerul Transporturilor, au stat linistiti in fata televizorului si nici macar nu si-au informat superiorii ca trebuie sa preia comanda unica a operatiunilor. Tocmai de aceea, toti functionarii ministerului, cu atributii in domeniul aviatic, ar trebui concediati. Toti!
Nu in ultimul rand, trebuie trimisi acasa toti sefii ISU, ai Jandarmeriei, ai SMURD si ai Ambulantei, care nu au stiut ca in situatia unui accident aviatic, comanda operatiunilor de salvare trebuia sa fie preluata de ROMATSA. La fel, trebuie demisi functionarii din Ministerele de Interne si Sanatate, care aveau atributii de coordonare a ISU, Jandarmerie, SMURD si Ambulanta… si care nu au stiut ca legea dadea ROMATSA atributiile de comanda, astfel ca toate aceste structuri ar fi trebuit sa actioneze in subordinea ROMATSA si a Ministerului Transporturilor. Legea stabileste proceduri, dar nu au fost urmate.
Era sa uit! Trebuie sa plece si functionarii cu grade din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care se lauda cu fiecare ocazie ca softurile lor, cumparate de la “prieteni”, sunt cele mai bune. Aceste softuri s-au dovedit a fi mai proaste decat aplicatiile gratuite de pe telefoanele inteligente.
Toti acesti functionari anonimi, care imbatranesc incompetenti in birourile acestor institutii, trebuie sa fie trimisi la plimbare. Altfel, situatia asta se va repeta.
Exista raspundere politica?
Rolul politicienilor este acela de a reglementa si de a organiza sisteme, care sa functioneze in slujba cetateanului. Insa functionarii sunt cei care fac sistemele publice sa functioneze.
Atunci cand sistemul nu este eficient, vinovati sunt in primul rand functionarii, care nu si-au indeplinit obligatiile de serviciu. Atunci cand functionarii incompetenti sunt girati de politicieni, trebuie sa plece si acestia, dar si seful politic. Mai mult, in cazul nostru, intregul sistem, care ar fi trebuit sa actioneze pentru salvarea supravietuitorilor, s-a dovedit ineficient. Si de aceea, raspunderea nu poate ramane doar la nivelul functionarilor.
Am asteptat cu interes reactia ministrilor de la Transporturi, Interne si Sanatate. Toti cei trei au dovedit ca nu sunt capabili sa inteleaga unde au gresit functionarii din subordine si, in consecinta, nu vor fi in stare sa opereze schimbarile de sistem, astfel incat dezastrul sa nu se repete.
Ministrul de Interne a plecat doar atunci cand a inteles ca oricum va fi demis de propriul partid.
Ministrul Sanatatii este in continuare convins ca este cel mai bun ministrul al sanatatii… din toate timpurile si din toate galaxiile.
Iar Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, trece gratioasa prin peisaj, in speranta ca se putea va ascunde cat ma repede in spatele Biancai Dragusanu, cea care va redeveni subiectul preferat al presei (anuntand ca e insarcinata cu Botezatu, dar se marita cu Andrei Cristea, desi il iubeste pe Victor Slav).
Toti cei trei sunt raspunzatori politic pentru functionarii care nu au stiut cum sa actioneze. In al doisprezecelea ceas ar putea sa-i concedieze pe incompetenti, dovedind ca au capacitatea de a corecta sistemul. In lipsa unor astfel de masuri drastice, cei doi ministri, care si-au pastrat inca fotoliile, ar trebui si ei demisi.
Din pacate premierul Victor Ponta dovedeste ca nu e capabil sa inteleaga ce s-a intamplat. A incercat in prima etapa sa sacrifice niste pioni. Din fericire, Crin Antonescu l-a fortat pe Radu Stroe sa demisioneze, iar acest fapt a adus raspunderea mai aproape de nefericitul nostru premier.
Ponta va incerca sa iasa din situatia asta prin binecunoscuta reteta a unui conflict cu Traian Basescu. Iar Traian Basescu probabil ca ii va face jocul, aparandu-l pe Opris, seful STS. Premierul il considera pe Opris responsabil pentru erorile softului de localizare a apelurilor 112, desi in raportul Guvernului cu privire la accidentul aviatic, vicepremierul Gabi Oprea nu spune nimic despre culpa STS.
Si cateva vesti bune!
Prima veste buna este aceea ca in Romania exista inca oameni care se dedica salvarii de vieti, asa cum sunt medicii din acel avion.
A doua veste buna este ca Romania mai are tineri care isi doresc sa invete si sa faca performanta, asa cum era Aura Ion, rezidenta care a murit in accident.
A treia veste buna este ca in Romania mai exista oameni care stiu ce inseamna voluntariatul si solidaritatea, asa cum sunt cele doua tinere de la SMURD, medic si paramedic, care au ajuns la locul accidentului, dar si membrii clubului de off-road, precum si toti ceilalti, care au iesit din case ca sa participe la operatiunile de salvare.
Si poate cea mai importanta veste buna este aceea ca acolo unde nu ajunge statul roman, ai totusi o sansa in plus sa scapi cu viata.