Se spune despre copii, ca ei sunt imaginea parintilor. Daca ne uitam la cativa dintre copiii Mamei Rusia – Victor Ianukovici, Bashar al-Assad, sau reprezentantii statului islamic iranian – vom descoperi regimurile problema alea lumii.
Rusia isi protejeaza cu agresivitate copiii-problema. Iar acestia se simt cu atat mai incurajati sa isi exercite mai abitir puterea discretionara, chiar impotriva propriului popor.
Ucraina este in aceste zile teatru de razboi, iar Rusia isi sustine copilul in fata comunitatii internationale. Ianukovici este sprijinit pe toate fronturile de catre Putin, pentru ca el este creatia Rusiei. Bashar al-Assad sau regimul islamic iranian sunt copii adoptati de Mama-Rusia, insa Ianukovici este nascut din interesul Rusiei de a controla geopolitic Europa.
In ultimii ani, Rusia a reusit sa redevina mama pentru multe regimuri politice orfane sau chiar pentru regimuri politice create si apoi renegate de Statele Unite ale Americii. Rusia aduna la sanii sai (plini de gaz si petrol) orice regim politic, care ii permite sa-si extinda influenta geopolitica.
Uncle Sam are si el copiii sai, insa acele regimuri nu-si impusca poporul in piata. Ba mai mult, atunci cand sar calul, regimurile sustinute de americani sunt abandonate sau renegate, asa cum s-a intamplat cu Hosni Mubarak.
Lunetistii lui Ianukovici din Piata Maidan, la fel ca si lunetistii lui Bashar al-Assad, lupta pentru a apara copiii Rusiei. Si vor lupta pina la capat, pentru ca stiu ca Vladimir Putin are resurse nelimitate si o vointa de fier in a-i sustine pe plan international.
Europa ezita, iar Statele Unite joaca ferm dar atent, pentru ca Rusia nu trebuie deranjata. Doar nu o sa strice echilibrul global pentru 30, 50, 500, 1000 sau 10.000 de morti. Basca mai e si gazul care curge din sanii mari ai Mamei Rusia. Iar fara gazul rusesc, Germania s-ar cam prabusi.
Dincolo de protectia Rusiei, care il sustine pe Ianukovici, Europa se mai teme si de altceva: piata Maidan nu mai este sub controlul opozitiei pro-europene, ci este sub controlul multimii, care este condusa de lideri informali, care s-au radicalizat in cursul protestelor si au devenit nationalisti si anarhisti. Sub ploaia de bastoane, grenade lacrimogene si gloante, piata s-a radicalizat, iar liderii opizitiei risca sa fie si ei maturati, daca nu satisfac cerintele tot mai ferme ale protestatarilor si, mai ales, daca nu vor aduce repede prosperitatea. Ucraina a trecut demult linia rosie, astfel ca ea va ramane o zona de instabilitate multi ani.
Ucraina ramane insa un spatiu pe care Europa si-l doreste. Macar partea vestica, pro-europeana si catolica. Tocmai de aceea sunt linii mai ferme in reactia vestica fata de violentele regimului Ianukovici impotriva protestatarilor.
Insa Rusia va lupta pina la capat si, tocmai de aceea, cred ca Ucraina este condamnata sa ramana in zona ei de influenta. Ianukovici va fi abandonat de Putin, doar dupa ce unul dintre liderii opozitiei ucrainiene va consimti sa fie infiat de Mama-Rusia.