Timișoara refuză donațiile, pentru că vrea să cumpere de 3 ori mai scump

La data de 30 martie 2020, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution SRL au semnat Protocolul de donație, prin care compania farmaceutică punea la dispoziția statului 3 echipamente de plasmafereză și 3000 de kituri de recoltare de plasmă.

Scopul donației, conform protocolului, era să asigure accesul pacienților români la terapia cu plasmă convalescentă, recoltată de la donatori vindecați de COVID-19.

Ulterior, conform obligației asumate prin protocolul de donație, Ministerul Sănătății a indicat și cele trei centre de transfuzie unde trebuiau să fie instalate si exploatate cele 3 echipamente: Centrul de transfuzie sanguină București, Centrul regional de transfuzie sanguină Iași și Centrul regional de transfuzie sanguină Timișoara.

Timp de peste două săptămâni de la această decizie a Ministerului Sănătății, conducerea Centrului regional de transfuzie sanguină a amânat instalarea, iar ulterior a refuzat să semneze contractul de sponsorizare, deși toate obiecțiile le-au fost respinse de Institutul National de Hematologie Transfuzională, fiind nefondate și nelegale.

În acest timp, deși a refuzat donația care includea echipamentul de plasmafereză nou, plus 3000 de kituri de recoltare de plasmă, conducerea Centrului de transfuzie sanguină Timisoara a demarat proceduri de negociere cu sursă unică, pentru achiziția unor kituri de plasmafereză pentru echipamentele vechi de 10 ani, care erau folosite pentru afereză de trombocite. Astfel, au solicitat Oferta Hemarom, compania care în urmă cu 10 ani a oferit echipamente de afereză cu scopul declarat și scris în contract “de a stimula vânzările de consumabile distribuite de Hemarom SRL”. Un astfel de contract este profund nelegal, în condițiile în care CRTS Timișoara se obliga explicit să stimuleze vânzările unui furnizor privat de consumabile, îngrădind competiția liberaă și prejudiciind astfel bugetul de stat.

Mai mult, la nivel național s-au inițiat procedurile prealabile pentru organizarea unei achiziții de kituri de afereză, cu specificația că aceste kituri trebuie să fie pentru echipamente cu tehnologie în flux discontinuu, adică exact echipamentele vechi de 10 ani distribuite de Hemarom SRL – e tot o prevedere care “stimulează” vânzările de consumabile distribuite de Hemarom SRL!

Este important de precizat că în prezent majoritatea echipamentelor de afereză nu mai folosesc tehnologia în flux discontinuu, astfel că această specificație tehnică este una care restricticționează competiția, fără să aibă vreo fundamentare medicală sau tehnică. Mai mult, procedura achiziție de consumabile pentru afereză prevede obligația ofertanților de a asigura gratuit echipamentul, deci indiferent cine câștigă licitația oricum asigură gratuit echipamentele.

Am adus la cunoștința Ministerului Sănătății toate aceste lucruri, atât prin mai multe emailuri, cât și printr-un document pe care l-am înmânat personal domnului ministru Nelu Tătaru, în data de 5 mai 2020. În timpul întâlnirii, ministrul a înmânat sesizarea noastră șefului Corpului de Control, Constantin Dina, dispunând acestuia să inițieze imediat un control la Timișoara. Din păcate, deși au trecut deja mai mult de 30 zile, nu mai avem nici un fel de vești despre controlul respectiv.

Cel mai grav lucru este că în această situație s-a dovedit că centrele de transfuzie nu mai sunt sub controlul statului, în condițiile în care o donație acceptată de stat, prin Ministerul Sănătății, și distribuită Centrului regional de transfuzie sanguină Timișoara, este refuzată de conducerea centrului, care în schimb inițiază proceduri de achiziție directă, la un preț de aproape trei ori mai mare decât cel al kiturilor donate. Mai mult, valoarea de achiziție a 1000 de kituri de plasmafereză de la Hemarom SRL este cu 50% mai mare decât valoarea donației, care cuprinde un echipament de plasmafereză automat și 1000 de kituri de recoltare!

Ministerul Sănătății nu doar că nu mai controlează centrele de transfuzie din rețeaua sistemului național de transfuzie, dar nici nu mai este capabil să exercite controlul cu privire la posibilele fapte penale sesizate cu privire la aceste evenimente. Ministerul Sănătății s-a limitat doar să mute donația de la Timișoara la Arad, acolo unde este exploatată foarte bine.

Este demonstrația cea mai clară că sistemul național de transfuzie nu este doar un pericol pentru sănătatea publică, așa cum sublinia auditul din 2017, realizat de specialiștii Comisiei Europene, dar este și un focar de corupție, pe care Corpul de Control al Ministerului Sănătății nu mai are curaj, sau nu mai are inters nici măcar să-l cerceteze. Era bine dacă măcar cercetau și ne spuneau că este perfect justificată decizia conducerii CRTS Timișoara. Aflam și noi astfel că suntem ori proști ori hoți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.