Si daca….

Curtea Constitutionala a Romaniei ne-a surprins tocmai atunci cand ne asteptam sa fie “cuminte”. Daca ar fi sa citim comunicatul transmis zilele trecute, am spune ca onoratii judecatori constitutionali au trimis un avertisment. Sau poate doar au fost deranjati ca sunt facuti vinovati pentru ca avem in Parlament 588 de …. “prostituate”.

Eu as spune ca judecatorii constitutionali ar trebui sa se deranjeze putin mai mult. Pentru ca ar trebui sa repuna Parlamentul in ordinea constitutionala; adica 460 parlamentari alesi prin vot uninominal (sistemul mixt cu compensare).

Acest sistem de vot spune ca:

1) toti parlamentarii candideaza in colegii uninominale

2) alegatorii voteaza un singur candidat pentru Camera Deputatilor si un singur candidat pentru Senat

3) partidele care depasesc pragul de 5% trebuie sa fie reprezentate proportional cu numarul de voturi obtinute la nivel national.

409625_227437910711544_1707749005_n

Din pacate, prin legea electorala in vigoare, daca Curtea Constitutionala nu intervine, vom avea un Parlament in care:

a) avem colegii in care unii alegatori sunt reprezentati de un singur parlamentar si colegii in care alti alegatori sunt reprezentati de doi parlamentari;

b) partidele care au depasit pragul de 5% nu sunt reprezentate proportional cu numarul de voturi obtinute la nivel national; USL depseste cu aproape 15% procentul obtinut, iar ARD si PPDD sunt reprezentate sub procentul obtinut.

c) numarul total de parlamentari depaseste numarul total de colegii uninominale.

Pentru toate aceste motive, Curtea Constitutionala ar trebui sa constate ca sunt neconstitutionale toate hotararile prin care noul Parlament valideaza fiecare mandat de parlamentar care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:

–  dubleaza un alt mandat de parlamentar in colegiul respectiv. (Nu pot fi 2 parlamentari in acelasi colegiu).

– depaseste numarul mandatelor care revin (conform principiului proportionalitatii) fiecarei formatiuni politice inscrise in alegeri. Un partid/alianta electorala nu poate avea mai multe mandate decat numarul rezultat din aplicarea procentului obtinut din totalul voturilor la nivel national. (Nu respecta procentul obtinut in cadrul scutinului electoral)

In acest fel, Parlamentul ar reveni la 460 de parlamentari, iar USL ar reveni la aproximativ 276 parlamentari, ARD la 82 , PPDD la 66 si UDMR  la 24. Plus 12 parlamentari din partea celorlalte minoritati.

Avand in vedere ca fiecare mandat de parlamentar se valideaza prin Hotarare a Parlamentului, toate acele hotarari care valideaza mandatele neconstitutionale pot fi atacate la Curtea Constitutionala. Din pacate doar grupurile parlamentare, presedintele tarii sau avocatul poporului pot ataca o astfel de hotarare la CCR.

Avem politicieni care au respect pentru Constitutie, sau vor lasa lucrurile asa, adica in afara regulilor constitutionale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.