Asa cum spuneam in prima parte a comentariului meu, statul roman este unul ostil, pentru ca functionarii isi mascheaza lenea si incompatenta sub agresivitate.
Fie ca sunt functionari ai fiscului, medici sau asistente medicale, profesori sau invatatoare, procurori sau grefiere, politisti sau ofiteri de armata, toti se simt indreptatiti sa-ti raspunda cu agresivitate atunci cand le aduci aminte ca ai drepturi si ca tu i-ai platit sa-ti presteze un serviciu.
In spatele agresivitatii se ascunde de cele mai multe ori lenea si indolenta functionarului, dar si incompetenta crasa.
Mortul are cazier fiscal
Sunt nenumarate situatii in care, daca ai o firma, esti obligat sa depui tot felul de declaratii la fisc. Insa, dupa ce firma respectiva a fost radiata ca urmare a lichidarii, rasufli usurat ca ai scapat de drumurile lunare la administratia financiara si, dupa ce plangi cateva zile dupa defuncta, uiti si traiesti linistit mai departe. Dormi linistit, avand sub perna hotararea judecatoreasca definitiva, care consfinteste lichidarea defunctei si descarcarea administratorului de orice raspundere privind eventualele datorii ramase in urma raposatei.
Pentru functionarii de la fisc, exista viata si dupa moarte. Asa ca, daca nu depui declaratiile lunare pentru defuncta, te declara administrator de rea credinta si iti inscriu in cazierul fiscal interdictia de a exercita calitatea de administrator. Fara nici macar sa te anunte. Tu dormi linistit, dar fiscul lucreaza.
Culmea e ca daca depui acele declaratii in numele raposatei, te duci direct la puscarie pentru fals.
Dupa cateva luni sau cativa ani, daca vrei sa-ti faci vreo alta firma, sau daca vrei sa faci modificari la firme existente, te trezesti ca nu poti, pentru ca ai cazier fiscal in care scrie ca nu ai dreptul sa fi administrator.
Degeaba te rogi tu de cei de la Registrul Comertului, degeaba le arati hotari judecatoresti definitive, incalcate de niste functionari idioti. Trebuie sa te duci la fisc si sa te rogi de ei sa-si repare greseala. “Care greseala? Ei sigur nu gresesc niciodata.” Asa ca trebuie sa duci munca de lamurire, cu avocati si cu amenintari ca ii bagi tu pe ei in puscarie, pentru ca ti-au incalcat niste drepturi. Greu de convins, se lasa totusi induplecati si radiaza greseala din cazierul tau fiscal. Dar iti arunca printre dinti o ultima amenintare: “Vom fi cu ochii pe tine”.
Circuli liber, daca are functionarul timp
Dreptul la libera circulatie este unul dintre drepturile fundamentale garantate prin Constitutie. Tocmai de aceea, el poate fi ingradit in cazuri exceptionale. Daca ti se stabileste interdictia de a parasi localitatea de domiciliu sau de a parasi tara, in maxim 12 ore iti bate la usa sectoristul, care te ia in evidenta si iti ia si pasaportul. Pina aici toate bune si frumoase.
Dupa ce se ridica aceste interdictii, nu iti mai bate nimeni la usa. Incepi tu sa bati la usa unor functionari care se uita la tine ca la un infractor. Punerea in aplicare a interdictiei a fost executata cu celeritate, de catre un politist platit din banii tai. Pentru repunerea ta in drepturi, statul nu mai are bani sa-l plateasca pe acelasi sectorist sa vina acasa ca sa-ti inapoieze pasaportul si, eventual sa-ti ureze “zbor placut”.
Si umbli cateva saptamani, uneori luni de zile, timp in care functionarii de la pasapoarte iti spun ca inca nu a sosit hartia oficiala prin care ti-a fost ridicata interdictia privind exercitarea dreptului la libera circulatie. Daca pui prea multe intrebari sau se vede pe fata ta ca esti nemutumit, esti amenintat ca orice spui pe un ton mai apasat poate fi incadrat legal ca ultraj.
Incompetenta si lenea este din nou ascunsa dupa agresivitatea functionarilor. Scuza este mereu aceeasi: sistemul. Al naibii sistem! De parca sistemul asta ar fi o armata de roboti care-i oprima pe saracii functionari neputinciosi. Sistemul este doar o suma a incompetentei, indolentei si lichelismului fiecaruia dintre acesti functionari.
Va urma