Romania e o prada

Guvernul Roman este tot atat de bucuros precum un student care, desi nu a luat examenul, stie ca mai are o sansa in urmatoarea sesiune, cand va da “restantele”.

Pe un ton tantos, am fost anuntati de catre premier ca FMI a aprobat o extindere cu inca 2 luni a prezentului acord preventiv. La ora la care scriu acest comentariu, inca asteptam pozitia oficiala a reprezentatilor FMI, dar mai ales pozitia reprezentatilor Comisiei Europene (care nu au fost de acord cu extinderea acordului pe care Guvernul Roman il are cu aceasta).

Anuntata ca o victorie, solutia extinderii acordului cu FMI este o recunoastere implicita a faptului ca nu au fost indeplinite conditiile convenite si, implicit, ca nu se pune problema negocierii unui nou acord preventiv, care sa pastreze Romania in zona linistita a pietelor financiare.

Pe scurt, Guvernul Romaniei nu si-a tinut cuvantul in fata finantatorilor externi, adica a dus Romania in randul tarilor UE care au probleme de credibilitate.

Cele mai importante restante sunt cele privind masurile de restructurare a gaurilor negre administrate de stat; adica exact ceea ce trebuia facut de catre Guvernul Ponta in a doua jumatate a anului trecut. Obiectivele privind stabilizarea macronomica erau deja indeplinite inca din prima parte a anului 2012. Aceste restante sunt cauzate tocmai de populismul guvernantilor, care nu si-au asumat in campania electorala acele restructurari ale companiilor de stat.

Acceptand o extensie cu 2 luni, pentru ca timp de peste 8 luni Ponta si USL au fost in campanie electorala, inseamna sa incurajezi acest comportament. Mai mult, inseamna sa ignori toate dovezile actuale, care arata ca USL a ramas in campanie electorala (pentru alegerile prezidentiale). Este foarte posibil ca aceasta extindere sa fie aprobata cu sprijinul americanilor, insa Romania va ramane fara un acord cu Comisia Europeana, acolo unde Germania este principalul finantator.

561505_496598993695616_1347182536_n

Ce zic pietele financiare?

In ultimele 3 luni Romania s-a imprumutat masiv de pe pietele financiare externe. Chiar si in urma cu o saptamana, Ministerul de Finante a imprumutat de peste doua ori mai multi bani decat ceruse initial. Si toate aceste imprumuturi se fac la dobanzi destul de bune.

Cum de au ramas atat de mici dobanzile, desi Romania nu a fost in stare sa-si indeplineasca obligatiile din acordul cu FMI? Ce-i face pe investitorii care finanteaza Guvernul sa fie atat de generosi? A devenit Romania o tara in care plasamentele suverane sunt mai sigure?

Pe de alta parte, de peste o luna cursul euro-leu a scazut la cel mai mic nivel din ultimul an. Si asta se intampla dupa ce la inceputul lunii decembrie toti jucatorii din piata pariasera pe o devalorizare brutala a leului. Ce-i face pe investitori sa parieze pe leu?

Pentru necunoscatori, toate aceste semnale sunt contradictorii. Pe de o parte acodul cu FMI nu poate fi inchis, pentru ca Romania inca nu si-a restructurat cheltuielile, dar pe de alta parte, investitorii pariaza pe Romania acordandu-i dobanzi mici la imprumuturile suverane si cumparandu-i moneda.

Haita de lupi se pozitioneaza

Totusi, profesionistii recunosc in aceste miscari urmele care dezvaluie ca lupii pietelor financiare se pozitioneaza in jurul Romaniei. Se pregatesc de atac. Romania este urmatoarea tinta a haitei care investeste doar ca sa poata apuca prada mai bine.

Investitorii imprumuta bani Romaniei, pentru ca apoi, cand buba se va sparge, sa alerge la guvernele din tarile-mama, pentru a cere ajutor in recuperarea acestor imprumuturi.

Daca Romania nu isi onoreaza obligatiile din scrisoarea de intentie prin care este extins acordul cu FMI, nu va mai avea nici o sansa sa incheie un nou acord, iar pietele financiare vor reactiona violent.

Atunci se deschid portile Raiului pentru marii speculatori financiari, aceia care stiu sa combine investitiile in valute si titluri de stat (imprumuturi suverane) cu … lobby-ul pe langa marile guverne.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.