“Omul este produsul gândurilor lui. El devine ceea ce gândește”
RĂZBOIUL IMUNOGLOBULINEI!
Cine sunt complicii cartelului imunoglobulinei? În următoarele zile, Consiliul Concurenței va publica Decizia privind sanționarea celor cinci mari producători de imunoglobulină pentru organizarea de activități coordonate de tip cartel, prin care au forțat Guvernul României să ofere condiții comerciale mai bune, respectiv să elimine taxa clawback. Vom afla astfel cum motivează Consiliul Concurenței sancțiunile, respectiv ce fapte și ce probe au condus la aceste sancțiuni. Cei cinci producători și asociația care îi reunește au fost sancționați pentru că, acționând în mod coordonat, au limitat sau chiar au sistat livările de imunoglobulină către pacienții români. Inclusiv au blocat aprovizionarea din surse alternative, respectiv prin import paralel din alte țări UE, cu încălcarea legislației europene privind libera circulație a bunurilor și serviciilor. http://www.consiliulconcurentei.ro/wp-content/uploads/2022/02/amenzi-imunoglobuline-feb-2021.pdf Doar că în afară de…
Raport privind colectarea de plasmă convalescentă (6 luni de la prima donare)
Pe 30 martie 2020, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution SRL, distribuitor român de medicamente fabricate din plasmă, au semnat un Protocol de donație, completat ulterior prin 3 acte adiționale, în baza cărora s-au instalat gratuit 18 echipamente de plasmafereză în mai multe centre de transfuzie sanguină din România. Aceeași companie a asigurat gratuit instruirea personalului din centrele de transfuzie, precum și kiturile de recoltare plasmă. Pe data de 26 aprilie 2020, prin ordin de ministru, a fost aprobată Metodologia de recoltare, testare, procesare, depozitare, distribuție și administrare sub monitorizare a plasmei convalescente. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial a metodologiei, centrele de transfuzie au început colectarea de plasmă hiperimună de la pacienții COVID-19 deja vindecați. 2500 de români au donat deja plasmă convalescentă! În…
5 studii internaționale care arată că plasma convalescentă este sigură și reduce mortalitatea
În România, statul are monopolul colectării de plasmă convalescentă. Donatorii vindecați recent de infecția cu noul coronavirus nu pot dona plasmă convalescentă decât în centrele de transfuzie, care sunt toate ale statului. Cu toate acestea, șefii transfuziei românești au pariat încă de la început împotriva plasmei convalescente, refuzând echipamente oferite gratuit, iar unii dintre ei refuzând neîntemeiat donatorii care se prezentau la centrele de transfuzii. Acești baroni ai sângelui au speculat orice dezbatere privind necesitatea unor studii clinice randomizate care să dovedească eficiența terapiei cu plasmă, doar ca să poată spune că „s-a dovedit că plasma nu are nici un efect pozitiv”. În realitate, cel mult putem spune că, până acum, nu există nici un studiu clinic randomizat efectuat pe un număr de minim 1000…
Cum am încercat să-i furăm morții jumătate dintre victimele noului coronavirus
De mai bine de șase luni omenirea se străduiește să găsească leacuri împotriva infecției cu noul coronavirus. Unul dintre aceste leacuri se găsește în venele celor care s-au vindecat deja de boala care a întors pe dos omenirea: anticorpii dezvoltați de cei infectați sunt unul dintre cele mai eficiente antivirale. Ultimele studii publicate de medicii americani arată că prin administrarea de plasmă convalescentă se reduce cu jumătate mortalitatea pacienților spitalizați. Mai mult, dacă terapia este administrată în primele patru zile de la apariția simptomelor, mortalitatea se poate reduce chiar de trei ori. Dar la începutul lunii martie, în România, nimeni din Ministerul Sănătății nu lua în serios acest tratament, deși mai multe reviste științifice prestigioase publicaseră deja articole despre potențialul plasmei convalescente[1]. Mai mult, specialiștii…
Se poate mai bine!
Se poate mai bine! Timp de aproape cinci luni am încercat să ajut sistemul de transfuzie să fie mai eficient și să colecteze cât mai multă plasmă convalescentă, care ar fi putut salva o parte dintre cei peste 3500 de români morți de COVID-19. Mai ales la început, am simțit că-i am alături atât pe ministrul Nelu Tătaru, cât și pe secretarii săi de stat (Dragoș Garofil, Horațiu Moldovan, Andrei Baciu). Datorită determinării și implicării lor, împreună am reușit să scoatem din amorțeală un sistem de transfuzie încremenit, care de peste 10 ani a refuzat să colecteze plasmă, atât de necesară pentru fabricarea de imunoglobulină, factor de coagulare, albumină, fibrinogen – medicamente de care depinde viața a mii de români. Am pus la dispoziție gratuit…
Bonnie & Clyde. Un nou episod din serialul: „Statul român este un criminal în serie”
O tânără profesoară de doar 24 ani a murit într-un spital din Baia Mare. Timp de 10 zile medicii s-au luptat să-i salveze viața. Dar lupta a fost una fără prea multe șanse, din momentul în care, virusul și-a găsit un aliat foarte puternic: incompetența birocratului român. Plimbată între casă și spital Timea, pentru că așa o cheamă pe tânăra care a murit, s-a prezentat la medic încă de pe 9 august, acuzând simptome clare de infecție respiratorie. Medicul de familie i-a prescris un consult de specialitate pentru un diagnostic paraclinic (radiografie sau tomografie și analize de sânge și exudat). Abia după două zile, în care au plimbat-o între spitale și medici, Timea a fost testată RT-PCR. Dar deși prezenta deja simtome severe, inclusiv respirație…
Cele 5 aberații din noul ordin al ministrului Sănătății privind plasma convalescentă și cele 4 măsuri necesare pentru succesul colectării și administrării plasmei anti-SARS-CoV-2
După mai mult de trei luni de zile de apeluri insistente din partea specialiștilor și a societății civile pentru simplificarea și alinierea la normele europene a metodologiei românești de colectare și administrare a plasmei convalescente anti-SARS-COV-2, a fost emis ordinul Ministrului Sănătății nr. 1421 / 2020, care însă nu rezolvă problemele, ba chiar înrăutățește lucrurile! Sunt 5 mari probleme cu noua metodologie, 5 aberații care sunt departe de ideea de colectare și administrare eficientă a plasmei convalescente și de soluțiile corecte, europene pe acest subiect. 1. Donatorul este obligat în continuare să prezinte dosarul cu șină, care să conțină documente medicale de atestare a istoricului bolii și a dispariției riscului de transmitere a bolii Conform articolului 7, OMS 1421/2020, potențialii donatori de sânge total/plasmă vor…
Timișoara refuză donațiile, pentru că vrea să cumpere de 3 ori mai scump
La data de 30 martie 2020, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution SRL au semnat Protocolul de donație, prin care compania farmaceutică punea la dispoziția statului 3 echipamente de plasmafereză și 3000 de kituri de recoltare de plasmă. Scopul donației, conform protocolului, era să asigure accesul pacienților români la terapia cu plasmă convalescentă, recoltată de la donatori vindecați de COVID-19. Ulterior, conform obligației asumate prin protocolul de donație, Ministerul Sănătății a indicat și cele trei centre de transfuzie unde trebuiau să fie instalate si exploatate cele 3 echipamente: Centrul de transfuzie sanguină București, Centrul regional de transfuzie sanguină Iași și Centrul regional de transfuzie sanguină Timișoara. Timp de peste două săptămâni de la această decizie a Ministerului Sănătății, conducerea Centrului regional de transfuzie sanguină a…
Sfârșitul pandemiei. Supraviețuiește cel mai inteligent
Așezați-vă comozi și imaginați-vă că priviți un documentar Discovery: mii de gazele aleargă și pasc în savanele africane, pândite de lei, leoparzi, gheparzi, hiene, câini sălbatici, crocodili. Dar totuși își văd de drumul lor, alergând mai departe către locul unde vor da naștere puilor și vor prospera împreună. Unele dintre aceste gazele vor pieri în colții celor mai feroce dintre animalele Africii. Dar restul vor prospera. Pentru că aceste gazele au învățat să își asume riscurile necesare pentru a supraviețui și, mai ales, pentru a asigura evoluția speciei. În ultimele luni, omenirea pare să fie pusă în fața unui test asemănător: supraviețuirea societății moderne și, mai ales, supraviețuirea economiei globale va depinde de cât de bine vom fi învățat să gestionăm cu inteligență riscurile. Efectele…
Harta colectării de plasmă convalescentă în România (1)
O poveste despre medici harnici, dar și despre birocrații care îi blochează De peste două luni de zile ne luptăm să oferim românilor cel mai promițător tratament, considerat atât de medici (italieni, americani, chinezi) cât și de către revistele de specialitate, un tratament de primă linie împotriva noului coronavirus. Suntem aproape de a finaliza prima etapă a acestei lupte de lungă durată, respectiv am reușit deja să instalăm 16 din cele 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit centrelor de transfuzie. Echipamentele de plasmafereză sunt folosite pentru colectarea de plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19. Această plasmă convalescentă se administrează pacienților critici și le oferă acestora anticorpi ce neutralizează noul coronavirus, ajutându-i să se vindece. Scorul etapei este: 14 la 11 pentru cei harnici Avem…
România se alătură țărilor care administrează pacienților COVID-19 plasmă hiperimună colectată de la cei vindecați
În urmă cu mai bine de o săptămână (24 martie 2020) am notificat Ministerul Sănătății privind oferta Besmax Pharma Distribution de a dona 3 echipamente de plasmafereză, pentru colectarea de plasmă, plus 3000 de kituri de colectare. Pe 30 martie 2020, domnul Ministru al Sănătății Nelu Tătaru a semnat protocolul de donație și a nominalizat cele trei spitale care vor efectua primele tratamente cu plasmă convalescentă: Institutul Clinic de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Județean Timișoara. Donarea celor 3 echipamente și 3.000 de kituri pentru colectarea de plasmă a stârnit interes major în sistemul de sănătate din România. Motivul e foarte simplu: plasma hiperimună provenită de la convalescenți este astăzi cel mai bun tratament disponibil pentru pacienții critici infectați cu noul coronavirus.…
Cum poate salva vieți plasma hiperimună?
Memoriu privind bibliografia disponibilă pentru finalizarea ghidului național de recoltare și administrare a plasmei hiperimune, colectată de la pacienții COVID-19 vindecați Având în vedere Protocolul de donație din data de 30 martie 2020, semnat între Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution SRL, cu privire la donarea unor echipamente de plasmafereză și kituri de colectare de plasmă, necesare pentru asigurarea accesului pacienților români la terapiile experimentale cu plasmă hiperimună, colectată de la pacienții COVID-19 vindecați, Având în vedere că, prin acest protocol, s-au stabilit termene până la care trebuie realizate ghidurile naționale de recoltare și administrare a plasmei hiperimune, colectată de la pacienții COVID-19 vindecați, Venim în sprijinul autorităților competente, responsabile de finalizarea acestor ghiduri și protocoale, punând la dispoziție bibliografia disponibilă în acest moment,…
Nu mai pierdeți vremea!
Nu mai pierdeți vremea! Plasma umană poate salva viețile românilor infectați cu noul coronavirus Pe data de 17 februarie 2020, autoritățile chineze anunțau că au reușit să salveze viețile a numeroși pacienți critici, infectați cu noul coronavirus, administrându-le plasmă colectată de la cei care s-au vindecat de aceeași boală. În aceeași zi, dr. Mike Ryan, șeful programelor de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății declara în fața presei că rezultatele obținute de chinezi sunt confirmate de rezultate similare obținute și în alte cazuri, când anticorpii prezenți în plasma umană colectată de la donatori sănătoși au fost utilizați cu succes împotriva altor boli grave: Ebola, difterie, rabie, hepatită. Imediat, nu mai puțin de 6 companii, în frunte cu Takeda, cel mai mare producător de medicamente…
Pandemia COVID-19. Ce trebuie să facă România?
România este una dintre țările europene cu cel mai slab sistem sanitar. Asta înseamnă nu doar că nu avem capacitatea să preluăm un număr mare de pacienți, care au nevoie de îngrijire în terapie intensivă și respirație asistată, dar, dacă explodează numărul de infectări, nici măcar nu avem suficienți epidemiologi care să poată detecta toți contacții persoanelor pozitive SARS-COV2, astfel încât să-i izoleze. De aceea, este important ca în această etapă să întârziem cât mai mult răspândirea virusului. Iar acest lucru îl putem face prin măsuri foarte dure de limitare a aglomerărilor: închiderea școlilor, carantinarea și izolarea persoanelor susceptibile de a fi intrat în contact cu virusul, chiar suspendarea transportului în comun și închiderea mall-urilor. Având în vedere precaritatea sistemului nostru sanitar, precum și lipsa…
Românii au acces limitat la medicamentele esențiale din plasmă umană
Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un nou raport privind situația asigurării produselor sangvine pentru transfuzii și a medicamentelor derivate din plasmă umană. Vezi raportul OMS aici: 9789240000384-eng OMS avertizează din nou că foarte multe țări nu reușesc să asigure accesul populației la sânge și produse sangvine pentru transfuzie, respectiv medicamente esențiale derivate din plasmă umană (imunoglobulină, factor de coagulare, albumină). Printre aceste țări (în marea lor majoritate state sărace din Africa, Asia și America Latină) se află și România. OMS identifică foarte clar problemele OMS identifică foarte clar principalele cauze care conduc la situația gravă în care se află România și celelalte țări ce nu sunt capabile să asigure populației accesul la sânge, componente sangvine și medicamente derivate: Lipsa angajamentului politic pentru…
Despre incompetența și indolența șefilor transfuziei din România
Vă rog să citiți Rezoluția WHA63.12 Availability, safety and quality of blood products, adoptată acum 10 ani de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru orice specialist de bună credință și direct interesat de îmbunătățirea propriului sistem, documentul este adevărată mană cerească. Redactate simplu și concis, recomandările rezoluției te feresc de orice interpretare mincinoasă sau de preudo-etici partizane, care inundă spațiul public de mai bine de 30 de ani. Citim această rezoluție asumată acum 10 ani și de România și ne lămurim care sunt măsurile ce trebuiau deja luate de către autoritățile naționale, pentru a asigura cantitățile necesare de sânge, componente sangvine pentru transfuzie, precum și medicamente esențiale derivate din plasmă umană. Rezoluția avertizează asupra creșterii consumului de imunoglobulină, asupra riscului de apariție a…
Toți funizorii de servicii medicale, privați sau de stat, oferă un serviciu public
Scandalul despre „privatizarea sănătății” este unul care ne dezvăluie încă o dată cât de mare este ipocrizia unora dintre compatrioții noștri. Poate cea mai bună comparație folosită de Victor Costache este cea despre lipsa autostrăzilor: „Nu circulăm pe autostrăzi pentru că nu avem, dar avem spitale private renovate, cu condiții bune. Este ca și cum am avea autostrăzi, dar nu te-ar lăsa legislația să le folosești. Nu e aberant?” De asemenea, Klaus Iohannis a ieșit public pentru a susține aceste propuneri: „Din moment ce avem medici foarte buni la stat şi medici foarte buni la privat, eu cred că trebuie să avem înţelepciunea să deschidem calea şi unora şi celorlalţi către pacient, în beneficiul pacientului” Este evident că spitalele și clinicile private prestează un serviciu public, la…
Statul român este un criminal în serie
A apărut un nou document elaborat la nivel european care confirmă situația gravă a sistemului nostru de sănătate prin raportare la media europeană. Avem în continuare cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din întreaga Uniune Europeană, cea mai mică alocare bugetară pentru sistemul de sănătate (atât ca procent din PIB, cât și ca sumă absolută pe cap de locuitor) și cea mai slabă preocupare pentru prevenția în sănătate! Toți cei care vrem un sistem de sănătate decent în România trebuie să vorbim permanent despre astfel de realități și să cerem tot timpul fapte care să le schimbe. Alături de acțiune instituțională, e nevoie și de presiune publică pentru a avea un sistem de sănătate mai bun! Găsiți în linkul de mai jos…
România aruncă anual 100.000 litri de plasma umană
Aceasta este informația care a fost confirmată oficial de Cristian Grasu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății. Vezi aici declarația. Mai grav este că și dacă nu se arunca, plasma umană colectată de centrele de transfuzii din România nu putea fi utilizată pentru producerea de imunoglobulină, sau alte medicamente derivate din plasmă, pentru că nici unul dintre aceste centre nu este autorizat conform reglementărilor europene. Funcționarii din conducerea Institutului National de Hematologie si Transfuziologie (INHT) o dau din colț în colț și spun că nu se aruncă chiar atât de mult, deși nu mai neagă acest fapt foarte grav. Aceeași funcționari, care de peste 20 ani conduc sistemul național de transfuzii, susțin și azi că statul trebuie sa păstreze monopolul colectării de plasmă umană, fiindcă…
Coplata în sistemul medical: drumul de la bunele intenții spre bunele rezultate trebuie continuat
Recentele măsuri de implementare a coplății, pentru serviciile medicale efectuate de operatorii privați, sunt de natură să permită diversificarea opțiunilor de diagnostic și tratament ale pacienților, prin creșterea accesibilității sistemului de sănătate privat. Nu trebuie uitat că operatorii privați au dezvoltat, în ultimii ani, sisteme complexe de abonamente, care sunt deductibile fiscal în limita a 400 euro pe an. Ele vor putea acoperi acum inclusiv coplata. Rezultatul va fi că furnizorii privati vor putea să ofere servicii medicale integral decontate, prin cumularea decontării din FNUASS (Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate) și din abonamentele care acoperă coplata. Din acest punct de vedere, promovarea măsurii poate fi considerată ca fiind binevenită. În același timp însă, introducerea coplății doar pentru furnizorii privați riscă să creeze…